Medalles d’honor de Barcelona 2022 als valors cívics i el compromís comunitari
El lliurament de les medalles d’honor de Barcelona serveix per homenatjar les persones i les entitats compromeses amb els valors cívics i el desenvolupament de la ciutat en àmbits com l’educació, l’art, l’esport, els moviments veïnals o els drets humans. Les cinc medalles d’or en l’àmbit de la ciutat han estat per a Lita Claver, ‘la Maña’, Empar Pineda, Pedro Clarós, Jordi Raich i SOS Racisme.L’acte d’enguany continua reconeixent la tasca de persones i entitats que han estat en la primera línia de la lluita contra la covid-19, que també va marcar les medalles de l’any passat. El seu esforç i compromís són una inspiració per a tota la ciutadania, que encara avui s’enfronta als efectes de la crisi provocada per la pandèmia.
De les vint-i-cinc medalles, cinc s’entreguen en l’àmbit de ciutat i les vint restants les escullen cadascun dels deu districtes.
Entre les catorze entitats homenatjades destaquen tres que enguany celebren el centenari: la Unió Esportiva de Sants, la Unió Atlètica d’Horta i l’Escola Baixeras. Les onze medalles restants s’han lliurat a sis dones i cinc homes.
El Ple del Consell Municipal del mes de juliol va aprovar per unanimitat la llista completa de persones i entitats per rebre les medalles 2022.
Llista completa de guardonats i guardonades
Les medalles d’àmbit de ciutat del 2022 s’han atorgat a:
- Emilia Giménez, coneguda artísticament com a Lita Claver, la Maña, per la seva trajectòria artística i empresarial en el món del teatre i del music-hall.
- Empar Pineda, en reconeixement de la seva lluita des del feminisme en favor dels drets sexuals i reproductius de les dones i com a activista dels drets LGTBI.
- Pedro Clarós, per la seva trajectòria professional en el camp de l’otorrinolaringologia, aplicada també a la seva tasca social en països del tercer món.
- Jordi Raich, per la seva tasca com a investigador, divulgador i expert en ajut humanitari.
- SOS Racisme, per la tasca de més de 25 anys en defensa dels drets humans, des de l’acció antiracista, a proposta del Consell de Ciutat.
Les medalles a proposta dels consells de districte han estat les següents:
Ciutat Vella
- Escola Baixeras, en el seu centenari, en reconeixement de la comunitat educativa.
- Mercè Amor, en reconeixement de la seva trajectòria personal i política, amb la justícia social com a horitzó, i de la seva vinculació i compromís amb el barri del Raval.
L’Eixample
- Associació La Merienda, per la tasca dedicada a la integració de persones en risc d’exclusió social, a través del suport emocional, l’acompanyament i la inserció laboral.
- Josep M. Conesa, per la seva vinculació de més de 40 anys al barri de Sant Antoni i la seva dedicació a crear complicitats amb el teixit associatiu.
Sants-Montjuïc
- Concepció Pérez, pel seu activisme veïnal vinculat a l’Associació de Veïns i Comerciants d’Hostafrancs.
- Unió Esportiva de Sants, en l’any del seu centenari, per la trajectòria d’educació a través de l’esport i l’arrelament al districte.
Les Corts
- Associació de Veïns de Zona Universitària, en reconeixement de la tasca reivindicativa i de les fites aconseguides per a la millora de les condicions de vida del barri.
- Colla de Diables i Timbalers d’Itaca, per la trajectòria dedicada a agrupar famílies i infants al voltant de les tradicions catalanes i amb la cultura del foc com a bandera.
Sarrià – Sant Gervasi
- Josep Arisa, per la seva contribució al coneixement i difusió del patrimoni i la història del barri del Farró i del districte.
- Casa d’Espiritualitat Sant Felip Neri – Fundació Valors, per la tasca i repercussió social i humanística en els camps de l’espiritualitat, l’educació, la salut, l’art o la cohesió social.
Gràcia
- Sonsoles Santís, en reconeixement de la seva trajectòria vinculada a activitats socials, comunitàries, artístiques i de bon veïnatge del districte.
- Grup Atra, per la tasca social en favor de les persones que travessen moments de dificultat vital i el treball en favor de la inclusió i la lluita contra els estigmes.
Horta-Guinardó
- Unió Atlètica d’Horta, pels cent anys d’història dedicada a la formació integral de persones a través dels valors de l’esport.
- El Pou. Grup d’Estudis de la Vall d’Horta i la Muntanya Pelada, per la tasca de divulgació i defensa de la història i el patrimoni dels barris del districte.
Nou Barris
- Fundación Adapta2, per la tasca dedicada a la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat, fent servir l’esport com a espai d’afirmació personal i col·lectiva.
- Associació de Comerciants de Zona Nord, per la implicació amb el barri creant espais de cohesió a través del comerç.
Sant Andreu
- Associació per a la Defensa de la Gent Gran (ADEGG), per la tasca en favor dels drets de la gent gran i de la no-discriminació per raó d’edat.
- Montserrat Llopart, en reconeixement de la seva trajectòria i implicació en les reivindicacions i lluites per a la millora de les condicions de vida del barri de la Trinitat Vella.
Sant Martí
- Francisco Narváez, per la seva trajectòria com a responsable municipal vinculat al districte.
- Coordinadora d’Entitats del Poblenou, en reconeixement del lideratge en el foment i la defensa de la xarxa associativa del Poblenou i la coordinació de festes populars i tradicionals.