Culmina el projecte Stolpersteine Barcelona amb la col·locació de les llambordes de memòria
L'alumnat de l'Institut Quatre Cantons culmina el projecte pedagògic Stolpersteine Barcelona instal·lant les llambordes davant dels domicilis de Ferran Masip Arenillas, Vicenç Vidrier Giménez i Sabatia Morand, tres veïns que van ser deportats pel règim nazi a camps de deportació i d’extermini.Aquesta setmana, l’Ajuntament de Barcelona ha fet entrega de les primeres nou llambordes de memòria Stolpersteine dedicades a barcelonins i barcelonines que van ser deportades pel règim nazi a camps de deportació i d’extermini.
L’acte s’ha dut a terme a l’Institut Quatre Cantons de Sant Martí, un dels tres instituts que ha rebut les llambordes, juntament amb l’Institut XXV Olimpíada de Sants-Montjuïc i l’Institut Francisco de Goya, de Nou Barris, de la mà de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el Regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa.
Cada llamborda porta el nom de la persona, la data de naixement, d’exili, de deportació, i indica si hi va morir o si va sobreviure. En les properes setmanes, els mateixos alumnes col·locaran les llambordes en els llocs que s’ha pogut documentar que van viure.
Les llambordes Stolpersteine a Sant Martí
Al districte s’instal·len tres llambordes per homenatjar als tres represaliats, just davant del seu domicili:
Llamborda de Ferran Masip Arenillas – c. Pere IV, 415
Masip va néixer a Barcelona el 14 de juny de 1899. L’any 1937 es va allistar a la Brigada de Milícies de Transport. El 1939 va haver de marxar a França, on va ser confinat, primer a Argelers i després a Sant Ciprià. Des d’allà es va llistar a la Companyia de Treballadors Estrangers. Els alemanys el va fer presoner. Primer va passar pel Frontsalag 14o, a Belfort, i després al StalagXI-B, a Fallingbostel. El 25 de gener de 1941 el van portar al camp de Mauthausen, on li va ser assignat el número de matricula 6435. El 28 d’abril va ser traslladat a Gusen i tornat a Mauthausen el 21 d’octubre de 1941 per a ser “operat”. Va morir el 18 de novembre.
Llamborda de Vicenç Vidrier Giménez – c. Sardenya, 88
Va néixer a Toris (València) el 23 de novembre de 1900. Cap a l’any 1920 es va traslladar a viure a Barcelona i va treballar a les oficines de la Companyia de Tramvies. A finals de gener de 1939 va marxar a l’exili. Va estar al camp d’Embrum, des d’on va ser destinat a una Companyia de Treballadors Estrangers. Va ser capturat pels alemanys a la primavera de 1940 i internat al Frontstalag 161 i posteriorment al Stalag XIID a Trier. Des d’aquí va ser deportat a Mauthausen, on va arribar el 3 d’abril de 1941. Se li va assignar el número de matrícula 4448. El 30 de juny va ser traslladat a Gusen amb número de matricula 13262, on va morir el 21 de gener de 1942.
Llamborda de Sabatia Morand – c. de la Creu dels Molers, 64 (barri del Poble-Sec)
Nascuda a Barcelona el 25 de desembre de 1920. Va marxar a París, on va ser internada a Drancy el 26 de febrer de 1944, i va ser deportada en el comboi número 69 el dia 7 de març de 1944 amb destinació a Auschwitz, on va morir el 12 de març de 1944.
El projecte pedagògic Stolpersteine Barcelona
Amb aquesta acció culmina la primera experiència d’aquest projecte pilot Stolpersteine Barcelona, coordinat per la regidoria de Memòria Democràtica juntament amb les amicals de Mauthausen i altres camps, i de Ravensbrück, i que ha implicat els i les els estudiants de 4rt d’ESO i 1er de Batxillerat d’aquests tres instituts.
Aquests alumnes han treballat durant els últims mesos amb les amicals i els familiars dels deportats i deportades, en recuperar les biografies de les persones que, a partir del cens dels Amicals de Mauthausen i de Ravensbrück, se sap que van viure a la ciutat i que van patir la deportació. Durant aquest procés, els instituts han treballat els coneixements tècnics i documentals per recollir les històries de vida d’aquestes persones i els contextos socials i històrics que van afavorir l’ascens del feixisme i del nazisme.
La iniciativa s’ha realitzat aquest any com a prova pilot. A partir d’ara, entrarà a formar part de la Convocatòria Unificada de Programes Educatius del Consorci d’Educació a través de la qual els instituts podran sol·licitar treballar en el programa a partir del curs vinent. Per això s’ha dissenyat una metodologia pròpia per a abordar aquesta temàtica, que es podrà desenvolupar des de diferents assignatures del programa educatiu de 4rt d’ESO i 1er de Batxillerat. Aquest projecte s’ampliarà durant el curs 2022-2023 i arribarà a cinc instituts més de la ciutat.
Les Stolpersteine al món
Stolpersteine és el nom de les llambordes de memòria ideades per l’artista alemany Gunter Demnig als anys noranta per retre homenatge a les persones deportades als camps de concentració nazis. El projecte ja ha arribat a una vintena de països i s’han col·locat més de setanta mil llambordes.