L’impost turístic contribueix a millorar la vida de les persones amb discapacitat

Els ingressos de l’impost d’estades en establiments turístics (IEET) serviran per finançar íntegrament cinc projectes de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) per avançar en l’autonomia i la llibertat d’aquestes persones. En total s’hi destinaran 114.000 euros.
Taules amb un hort urbà al terrat d'un edifici públic. Autora: Clara Soler

16/08/2024 12:29 h

Ajuntament de Barcelona

Aquests projectes volen fomentar, protegir i assegurar els drets i les llibertats de les persones amb discapacitat, garantir que siguin independents, estiguin incloses en la comunitat, siguin tractades amb respecte i puguin prendre decisions de manera lliure i informada. També tenen la voluntat d’assegurar que l’entorn, el transport, la informació, els serveis i els equipaments són accessibles, així com eliminar els obstacles i les barreres en tots els àmbits de la societat.

Els projectes finançats són els següents:

  • Museus: accessibilitat, comunitat i inclusió social: es faran intervencions de millora de l’accessibilitat universal als centres museístics que depenen de l’Ajuntament, concretament, amb la creació de productes que permetin la interacció tàctil a les persones visitants. Entre les actuacions previstes hi ha la projecció d’una maqueta tàctil del Castell de Montjuïc, reproduccions de peces tàctils i un vídeo sobre l’accessibilitat als museus. Tindrà un finançament de 60.000 euros.
  • “Anticipa’t a la festa!”: s’elaboraran documents anticipatius de les festes més populars de la ciutat (Sant Jordi, Santa Eulàlia, la Mercè, els Tres Tombs i la Cavalcada de Reis) perquè infants i adults amb autisme puguin utilitzar-los per entendre i gaudir aquestes festes populars de la ciutat. Tindrà un finançament de 9.000 euros.
  • Turisme inclusiu: s’elaboraran dues guies adreçades al personal tècnic municipal i a les empreses i entitats que organitzen activitats turístiques inclusives a la ciutat per promocionar i apropar les persones amb discapacitat al conjunt de l’oferta turística festiva i cultural. Aquestes guies consistiran a organitzar activitats culturals i festives accessibles a la ciutat de Barcelona i fer els productes de comunicació accessibles per a tothom. El finançament és de 25.000 euros.
  • Comerç per a xarxes socials: l’objectiu és promocionar l’accessibilitat al comerç de la ciutat per donar a conèixer les necessitats específiques del col·lectiu. Es preveu elaborar un conjunt de materials multimèdia per visibilitzar el dret de les persones amb discapacitat en relació amb el comerç i sensibilitzar la ciutadania amb, per exemple, petits vídeos de sensibilització sobre l’accessibilitat al comerç i la maquetació de la guia de comerç accessible de Barcelona. Tindrà un finançament de 10.000 euros.
  • “Hort al terrat”: es vol desenvolupar un paquet de comunicació digital per millorar l’experiència dels visitants en aquest projecte, iniciat l’any 2016, en què es desenvolupen horts urbans hidropònics en terrats d’instal·lacions municipals en desús i gestionats per entitats de persones amb discapacitat. Actualment hi ha deu horts a la ciutat, i la producció resultant es dona a menjadors socials. Rebrà un finançament de 10.000 euros.

El calendari previst d’execució és fins al mes de desembre d’enguany per al conjunt dels projectes.

Etiquetes associades a la notícia