L’Escola del Mar: 100 anys de coeducació i innovació pedagògica
L’emblemàtica Escola del Mar celebra el seu primer segle de vida amb una extensa història d’anècdotes i vivències que l’han convertit en un referent educatiu a la ciutat. L’escola, que es va inaugurar el 1921, era a l’inici a la Barceloneta, a primera línia del mar i sobre la mateixa sorra de la platja. El 1938 l’Escola del Mar va ser destruïda a conseqüència d’un bombardeig durant la Guerra Civil espanyola.
A principis del segle XX l’analfabetisme era un dels problemes socials més greus. El 1916 l’Ajuntament de Barcelona va crear una comissió de cultura que es va dedicar a la construcció d’edificis per fer-hi escoles, la creació d’un bon sistema sanitari per als infants i l’assignació d’una persona que vetllés pel sistema escolar: l’artista i pedagog Manuel Ainud.
Originalment, l’Escola del Mar s’adreçava a criatures de famílies obreres que no podien accedir a la platja i que sovint vivien en condicions higièniques precàries, fet que feia aconsellable que poguessin gaudir d’una educació a l’aire lliure i a prop del mar. Per aquest motiu, la major part de les activitats es feien a l’exterior: classes a la platja, migdiades a les gandules, banys al mar durant l’estiu o navegació amb l’embarcació de l’escola, la Nausica.
Un edifici singular per a un projecte educatiu innovador
L’Escola del Mar, construïda per l’arquitecte Josep Goday, tenia dues plantes i tres cossos en forma d’U oberta al mar. L’edifici era de fusta i se sostenia sobre uns pilars de formigó armat que l’elevaven per sobre de la sorra.
El primer director del centre va ser Pere Vergés, pedagog i impulsor de l’escola moderna. Vergés va apostar per un model educatiu innovador que anava més enllà de l’ensenyament i que fomentava la participació dels infants en la gestió de les activitats i en la governança de l’escola. L’alumnat s’organitzava a través de grups i era responsable de coordinar la revista del centre i de gestionar els préstecs de la biblioteca o el servei meteorològic. A més, escollia les persones que en serien representants a través de votacions; existia un consell general amb poder de decisió.
L’historiador Josep Maria Ainut de Lasarte explica al documental Han bombardejat una escola! que l’Escola del Mar era “innovadora en el mètode, plantejament i situació. I, per què no dir-ho, pel que representava sobre la proximitat dels nens i nenes amb la platja, la sorra i el mar”. “La coeducació desenvolupa la responsabilitat. L’educació a l’Escola del Mar es basava en el fet que els nens i les nenes són ciutadans. La convivència s’ha d’aplicar des de petit”, afegeix.
Grans personalitats de l’època com el matemàtic Albert Einstein o el dramaturg Jacinto Benavente van visitar el centre per conèixer de primera mà aquesta forma revolucionària d’entendre el paper de l’escola.
El bombardeig de 1938 i l’escola avui
El 7 de gener de 1938, un bombardeig de l’aviació feixista durant la Guerra Civil espanyola va destruir l’escola. Sortosament, no hi va haver víctimes mortals, però l’edifici es va quedar completament cremat per les flames i va que ser impossible recuperar-lo.
L’Escola del Mar es va traslladar aleshores a Montjuïc, on s’ubica en l’actualitat el Museu Etnològic de Barcelona. El 1948 el centre va tornar a canviar d’ubicació i es va moure al barri del Guinardó, on continua avui en dia. L’Escola del Mar manté encara la seva línia educativa innovadora i integral, centrada en convertir els infants en persones i membres de la ciutadania.
Per commemorar els cent anys del seu naixement, l’escola organitzarà un cicle d’activitats durant l’any 2022. La primera és un acte que tindrà lloc el pròxim 29 de gener a les 12 h i que constarà d’una benvinguda a càrrec de l’actual directora del centre, Teresa Guillaumes; la conferència “Renovació, transformació i compromís” a càrrec de Coral Regí; parlaments institucionals i a càrrec de l’Associació d’Antics Alumnes; la inauguració de la plaça Vilamar, i un concert del quartet de jazz El Cuarteto Errante. L’escola es podrà visitar durant tot el matí.
L’accés al centre serà per les tres portes existents (principal, caseta i porta d’infantil) i hi serà imprescindible l’ús de mascareta.