Les sis exposicions de les Festes de Santa Eulàlia 2022

03/02/2022 12:28 h

Nicolás Alonso Crozet

Enguany tornem a gaudir de les Festes de Santa Eulàlia amb quasi total normalitat. Com de costum, l’ambient festiu es podrà començar a gaudir a les diverses exposicions.

En primer lloc, les gegantes Laies s’exposaran al Palau de la Virreina després que l’any passat s’haguessin d’exposar a l’Ajuntament. Del dissabte 29 de febrer al dissabte 12 (de 10 a 20 h, excepte el dia 12, que hi seran fins les 18 h) hi podrem veure totes les gegantes de Ciutat Vella que tradicionalment participen a la Passejada de les Laies el dia de la patrona, el 12 de febrer. Hi haurà la Gegantona Laia, la Laia del Pi i l’Eulàlia de la plaça Nova, a més de les altres gegantes del Pi, del Raval, de la Barceloneta, del Casc Antic, de Santa Maria del Mar, de Sant Pere de les Puel•les, de Sant Jaume Apòstol i de la Casa de la Caritat. No hi faltarà tampoc la Violant, la geganta de la Ciutat.

D’altra banda, el Born CCM acollirà dues exposicions més de les Festes, que es podran visitar del 5 al 12 de febrer, de dimarts a diumenge de 10 a 19 h. En primer lloc, la Mostra de Gegants infantils i d’escola, que enguany tornarà a comptar amb les figures de diverses escoles barcelonines al costat de les figures de les colles geganteres de la ciutat. Hi haurà els gegants infantils de tots els barris de la ciutat, en una mostra organitzada per la Coordinadora de Geganters.

L’altra exposició és organitzada per la delegació territorial de l’Agrupació de Bestiari Festiu i Popular de Catalunya. Després de l’èxit de l’any passat, el Born acollirà el bestiari infantil de les colles dels diversos barris de la ciutat: els Cavallets petits de l’Esbart Català de Dansaires, en Nébula de la Trinitat Vella, en Barrufafoc de l’escola Barrufet de Sants, en Niku dels Falcons de Barcelona, el Farfollot i les Farfolletes de la Sagrada Família, la Bímbia de la Trinitat Nova, l’Espiadimonis i en Trajanito de la Verneda, la Sagresaureta de la Sagrera, l’Espurna de Sant Antoni, la petita Àliga de la plaça Nova, la Trini de Nou Barris, l’Estarrufadet del Poblenou i l’Ullals, en Jussà i en Banyut d’Horta – el Carmel. 

Enguany també es podrà veure una exposició al Centre Cívic Can Basté titulada ‘L’auca de Santa Eulàlia: el barri oblidat’. Del 14 al 19 de febrer, el centre acollirà una petita mostra de l’auca de Santa Eulàlia, tant en format físic com audiovisual, on es podran veure vídeos de celebracions passades i de la història que vincula Santa Eulàlia amb Nou Barris. També s’hi podran veure els gegants petits de Nou Barris i la gegantona Laia.

A més, el Museu Diocesà (avinguda de la Catedral, 4) acull l’exposició ‘Santa Eulàlia de Barcelona, la ben parlada. Una ciutat, una patrona’. Si l’any passat es mostrava l’exposició virtual que duia el mateix títol, per les Festes de Santa Eulàlia d’enguany, el Museu Diocesà presenta la mostra que recull la història del patronatge de Santa Eulàlia a la nostra ciutat amb diverses mostres d’èpoques i contextos diferents. L’exposició fa un recorregut per la tradició oral, la presència de Santa Eulàlia arreu del món i especialment a la Catedral de Barcelona. Es podrà visitar del 3 de febrer al 27 de març en horari d’obertura del museu (dilluns, dimecres, dijous i divendres, de 10 a 18 h; dimarts d’11 a 18 h i caps de setmana i festius, de 10 a 19 h). Consulteu aquí els horaris i preus de l’entrada al museu.

Per acabar, del 10 de febrer al 3 d’abril, a La Casa dels Entremesos s’hi podrà visitar l’exposició ‘La toilette dels Gegants del Pi’. L’any passat els Gegants del Pi van estrenar vestits nous. Ara, es disposen a ensenyar-nos tot el seu fons d’armari en aquesta exposició que repassa els vestits de l’Oriol, la Laia, l’Elisenda i en Mustafà d’ençà que es van recuperar l’any 1960 i fins avui. La mostra ens endinsa a la toilette dels gegants, nom que es donava tradicionalment a l’acció de pentinar i vestir els gegants abans de Corpus. La mostra s’inaugurarà el dijous 10 de febrer a les 20 h. A més, també es podrà veure l’exposició del Concurs de cartells de les Festes de Sant Josep Oriol 2022.