Les Festes de Santa Eulàlia s’adapten a la situació sanitària
Les Festes de Santa Eulàlia, seguint les recomanacions de les autoritats sanitàries, no tindran enguany les cercaviles, els balls ni la resta d’activitats que habitualment se celebren al carrer, però s’han repensat moltes altres activitats per poder celebrar amb seguretat la festa major d’hivern de Barcelona.Els actes tradicionals més significatius, la cerimònia del penó i l’ofrena floral a santa Eulàlia, se celebraran adaptats a la situació actual: sense públic i amb la possibilitat de seguir-los en línia a les xarxes socials i al web de les Festes de Santa Eulàlia, el divendres 12 de febrer, a les 12.00 i a les 19.15 hores.
Les mostres organitzades per les colles i associacions de la ciutat i per la Casa dels Entremesos també han adoptat les mesures necessàries perquè es puguin visitar amb seguretat. Són les següents:
- “Exposició de les gegantes Laies”, al pati de l’Ajuntament, del 6 al 12 de febrer, d’11.00 a 14.00 hores i de 17.00 a 20.00 hores.
- “Exposició del bestiari infantil de Barcelona”, a El Born Centre de Cultura i Memòria, del 7 al 21 de febrer.
- “Exposició de gegantons i capgrossos”, a El Born Centre de Cultura i Memòria, del 7 al 21 de febrer.
- “El Corpus és bestial”, del bestiari històric de Corpus, a El Born Centre de Cultura i Memòria, del 7 al 21 de febrer.
- “15 anys de les nostres catifes. De Catalunya a la UNESCO”, mostra fotogràfica de la Federació Catalana de Catifaires, a El Born Centre de Cultura i Memòria, del 7 al 21 de febrer.
- “Per no perdre el temps. Calendaris tradicionals, des del món rural a la societat industrial”, a la Casa dels Entremesos, fins al 14 de febrer.
- “Ombres xineses de Joan Amades”, a la Casa dels Entremesos, del 4 de febrer al 7 de març.
A més, es mantindran les portes obertes als museus de la ciutat els dies 12 i 13 de febrer, amb un gran nombre d’exposicions, tallers, conferències, representacions i altres activitats destinades a públics de totes les edats.
Santa Eulàlia a les xarxes
Les xarxes de cultura popular i el web de Santa Eulàlia permetran seguir diverses activitats en línia i veure diferents vídeos realitzats a partir d’imatges d’altres edicions de la festa o que les federacions, entitats i colles de la ciutat han rodat per a l’ocasió. Entre el material que s’hi podrà trobar hi ha els Protocols de l’Àliga de la Ciutat, la tradicional cercavila de bandes, la mostra de puntaires o unes actuacions especials de cant coral dels Cors de Clavé i de la Federació Catalana d’Entitats Corals.
Les activitats habitualment més massificades, com la diada castellera de Santa Eulàlia i els correfocs, no es podran celebrar enguany, però tindran un espai per al record amb imatges de les Festes de Santa Eulàlia d’altres anys.
També hi haurà espai per als esbarts, gegants i gegantons, sardanes i altres mostres de cultura popular.
Gegants i gegantes de Barcelona. 52 retallables
Amb motiu de les Festes de Santa Eulàlia 2021, l’Ajuntament de Barcelona edita el nou llibre Gegants i gegantes de Barcelona: 52 retallables, un llibre retallable amb tots els vestits que ha dut la parella d’ençà del 1929 i altres vestits i complements, i que es presenta dins d’una carpeta que conté un punt de llibre de la Gegantona Laia, un bloc amb tots els gegants i gegantes preparats per retallar i un llibre amb la història i curiositats de totes les figures. El retallable dels gegants i gegantes de Barcelona val 10 euros i ja està disponible a les llibreries de la ciutat, a la llibreria municipal Sala Ciutat i a altres centres especialitzats, com la Casa dels Entremesos.