Les deu noves àrees de joc accessibles ja tenen disseny
El jurat del concurs municipal convocat el maig passat ja ha escollit les propostes per crear 10 àrees de joc accessibles per augmentar les oportunitats de joc dels infants amb diversitat funcional. Barcelona passarà de 21 espais de joc accessibles a més de 70 l’any 2024. Això vol dir que el 90% dels barcelonins i barcelonines en tindran un, com a molt, a 15 minuts de casa.
Un cop resolt el concurs, les propostes seleccionades es continuaran desenvolupant amb centres d’educació especial i entitats que treballen amb infants amb diversitat funcional, i a principis del 2024 es començaran a redactar els projectes per poder posar en marxa la construcció de les noves àrees de joc. El pressupost total que s’haurà destinat al concurs, la redacció dels projectes i l’execució de les obres serà de 4,38 milions d’euros.
Propostes guanyadores
Les cinc propostes del concurs que s’ha considerat que s’adapten més bé a les condicions específiques dels entorns són les següents:
- Jardins de Màlaga (Sants-Montjuïc). Proposta seleccionada: “Els 3 bolets”.
Es convertirà en l’àrea de joc més gran de tota la ciutat, una mena de bosc del qual emergeixen tres bolets. Cada bolet està pensat per a un rang d’edat concret i treballa l’accessibilitat amb diferents solucions tècniques. Es complementa amb un espai de joc tranquil vinculat a l’experimentació amb sorra i elements naturals, i un espai fresc a la zona de grades i d’estada. - Jardins de Vil·la Amèlia i jardins del Doctor Roig i Raventós (Sarrià – Sant Gervasi). Proposta seleccionada: “Cuc sensorial”. Un element que es doblega i es deforma per crear un recorregut accessible per dins del parc fins a l’àrea de joc, separar els diferents espais de joc i fer de guia per orientar-se dins l’espai.
- Plaça d’Elisa Antonella (Gràcia) i passeig de Garcia Fària (Sant Martí). Proposta seleccionada: “Un munt de jocs”. Es tracta d’un perímetre verd amb unes jardineres que protegeixen la zona per oferir ombra durant els mesos d’estiu. Proposa un recorregut interior amb diferents espais i elements de joc sobre uns monticles.
- Interior d’illa de la carretera Antiga d’Horta (Eixample), plaça de Ventura Gassol (Sarrià – Sant Gervasi) i plaça de Félix Rodríguez de la Fuente (Sant Andreu). Proposta seleccionada: “P.L.A.Y”. Es tracta d’un pòrtic de grans dimensions al centre de la plaça del qual pengen elements de joc per enfilar-se i gronxadors. També hi haurà unes catifes de cautxú que complementen el joc.
- Jardins de Celestina Vigneaux (Sants-Montjuïc) i plaça d’Emili Mira (Sarrià – Sant Gervasi). Proposta seleccionada: “Rock&Roll”. Planteja separar el carrer de l’espai de joc amb una zona verda per crear ombra i transformar els recorreguts interiors dels jardins per fer-los més accessibles. A l’espai de joc hi haurà una tirolina accessible i un gronxador pentagonal.
Els projectes escollits s’exposaran al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) del 10 al 20 d’octubre.
Més millores d’accessibilitat en parcs infantils
Els propers mesos també es posaran en marxa els projectes de millora i reurbanització en diverses àrees infantils: en total, més de 5.000 metres quadrats, amb unes actuacions que duraran vint mesos. I properament també està prevista la remodelació d’una trentena d’àrees infantils més.
Les àrees infantils que es remodelaran són les següents:
- Ciutat Vella: parc de la Ciutadella i pla de Palau
- L’Eixample: parc de Joan Miró
- Sants-Montjuïc: el Polvorí, avinguda de l’Estadi – Parc de Montjuïc, riera Blanca – Quetzal i plaça del Mig de Can Clos
- Sarrià – Sant Gervasi: parc de l’Oreneta i plaça de Martí Llaurador
- Horta-Guinardó: plaça de Bacardí, plaça de Petrarca i jardins de Rosa Luxemburg
- Nou Barris: Ciutat de Mallorca, parc Central de Nou Barris, Torrent Can Piquer – Piferrer i passeig de Valldaura – carrer de Lorena
- Sant Martí: jardins de Xavier Benguerel i Llull-Diagonal