La vespa asiàtica, una espècie exòtica invasora que fa perillar la biodiversitat
L'any 2018 es va detectar per primer cop dins dels límits del Parc Natural de Collserola. Si en veiem un niu, no ens hi hem d’apropar i cal avisar els agents rurals, i si és a l’espai públic, hem de trucar al telèfon del civisme 900 226 226.La vespa asiàtica (Vespa velutina nigrithorax) és una espècie exòtica invasora; el principal perill és per als altres insectes del nostre ecosistema, especialment per a les abelles de la mel, de les quals s’alimenta.
A més de l’efecte sobre la població d’insectes i l’activitat apícola, també cal destacar la repercussió que té sobre l’activitat agrícola, ja que en el moment de màxima activitat del vesper (setembre) les obreres no només s’alimenten d’altres insectes, sinó que també van als camps de fruiters. Al Parc Natural de Collserola ja es va veure l’efecte d’aquesta espècie en diferents vinyes i camps de fruiters l’any 2018.
Risc per a la població
Les vespes asiàtiques fan dos tipus de nius: els primaris (més petits i resguardats de la pluja) i els secundaris (molt més grans i generalment en un lloc elevat, tot i que també es poden trobar a nivell de terra).
A la primavera les reines que han passat l’hivern amagades inicien una nova colònia construint uns nius petits, dins els quals la reina cria les primeres vespes obreres, que seran les que més endavant, després de l’estiu, construiran el niu secundari o definitiu. Aquests nius es poden trobar en cornises de teulades, garatges, porxos o apiaris abandonats i, per tant, en llocs habitats.
Els nius secundaris són com una gran bola de paper i poden arribar a fer més de 60 centímetres de diàmetre. Normalment els construeixen a les branques més altes dels arbres, però també es poden trobar en edificacions abandonades o fins i tot a terra.
Els col·lectius de població amb risc són:
- Les persones al·lèrgiques
- Els apicultors
- Les persones que treballen fent tasques de jardineria o forestals i a l’agricultura. Així mateix, també cal ser prudent quan es fan treballs de jardineria a casa o als horts urbans municipals.
Què faig si em pica una vespa asiàtica?
Cal actuar de la mateixa manera que ho faríem amb una picada o mossegada de qualsevol insecte. Podeu consultar les recomanacions del Departament de Sanitat de la Generalitat de Catalunya.
En el cas que sigui una vespa asiàtica (cal identificar-la prèviament), hem de trucar al 061 en aquests supòsits:
- Tenim més d’una picada o s’han produït dins la boca.
- Som al·lèrgics a aquesta espècie de vespa o no sabem si ho som.
Què faig si trobo un niu de vespa asiàtica?
Davant la presència d’individus o nius cal actuar de la mateixa manera que amb vespes autòctones o abelles. En cas que se’n detectin individus aïllats, cal mirar si hi ha algun niu proper. Si es localitza el niu a l’espai públic de la ciutat, cal trucar al telèfon del civisme (900 226 226) per activar el servei de recollida i eliminació del niu. Aquest servei s’ofereix seguint les directrius que s’estableixen des de la Generalitat de Catalunya, per part d’apicultors especialitzats, que intentaran eliminar tot el que sigui possible, malgrat que no es pot eliminar per complet l’espècie invasora.
En cas que es localitzi un niu a l’espai privat, és la propietat qui ha de fer-se càrrec de la retirada i posar-se en contacte amb una empresa especialitzada en apicultura.
Els nius no són perillosos si no se’ls molesta. Els individus aïllats, quan es troben allunyats del niu, tampoc no ataquen les persones llevat que se’ls molesti. És important, doncs, no manipular el niu en cap cas i mantenir-hi sempre una distància prudencial d’uns metres. En cas de picada cal actuar de la mateix manera que ho faríem amb una picada o mossegada de qualsevol insecte, o bé trucar al 061 en el cas que tinguem més d’una picada, que la picada s’hagi produït dins la boca o siguem al·lèrgics a aquesta vespa (o no sapiguem si ho som).