Juan Antonio Bayona rebrà la Medalla d’Or al Mèrit Cultural

El Consell del Plenari Municipal ha aprovat per unanimitat el reconeixement del cineasta i productor barceloní Juan Antonio García Bayona amb la Medalla d’Or al Mèrit Cultural. Bayona és un dels realitzadors espanyols referents del segle XXI, amb una gran projecció internacional, que amb les seves obres cinematogràfiques ha mantingut viu l’amor del públic per les pel·lícules en la gran pantalla.

28/06/2024 13:44 h

Ajuntament de Barcelona

Juan Antonio Bayona té una dilatada carrera en el sector audiovisual estatal i internacional, reconeguda per les màximes institucions cinematogràfiques amb diversos premis i nominacions. El seu darrer llargmetratge, La societat de la neu, va estar nominat a l’última edició dels premis Oscar a millor pel·lícula internacional i millor maquillatge i perruqueria.

Amb la concessió de la medalla es vol reconèixer l’esforç de l’autor per consolidar una veu pròpia, tant quan s’endinsa en universos fantàstics com quan retrata històries i personatges que veuen sacsejada la seva quotidianitat i s’aboquen a situacions extremes.

Bayona es va graduar en la primera promoció de l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC). Acabats els seus estudis, es va iniciar en el món audiovisual dirigint campanyes publicitàries i videoclips de diferents artistes, com ara Raphael, Fangoria, OBK, Hevia, Camela, Alejandro Sanz, Bunbury o el grup britànic Keane.

L’any 1999 va fer el salt al cinema amb el curtmetratge Les meves vacances, al qual seguiria, tres anys després, el curt L’home esponja, en la faceta de productor. La seva gran oportunitat va arribar amb la pel·lícula L’orfenat (2007), coproduïda per Guillermo del Toro, aplaudida a Cannes, nominada a tretze premis Goya i guardonada en set categories, entre les quals la de millor director novell.

L’excel·lent acollida d’aquest film li va permetre fer el salt a Hollywood, amb projectes com l’adaptació cinematogràfica de la novel·la Hater, de l’escriptor anglès David Moody, produïda també per Guillermo del Toro i protagonitzada per Ben Gazzara, o les superproduccions Jurassic World 2, per a la qual va ser seleccionat personalment per Steven Spielberg, i la sèrie Els anells de poder.

Els llargmetratges Un monstre ve a veure’m, protagonitzat per Felicity Jones i Liam Neeson, L’impossible, amb un repartiment encapçalat per Naomi Watts i Ewan McGregor, i La societat de la neu, ja esmentada, a partir del llibre homònim de Pablo Vierci, són altres títols destacats de la seva filmografia.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades