Gabriel García Márquez ja és la nova biblioteca central del districte

Obre la nova biblioteca central de Sant Martí després de la jornada inaugural en la qual hi van assistir més de 7.000 persones, convertint-se així en l'epicentre de la vida cultural, cívica i social del districte.

01/06/2022 07:47 h

Districte Sant Martí

El dissabte 28 de maig va obrir les portes la nova biblioteca de referència del districte de Sant Martí, la Biblioteca Gabriel García Márquez. El nou equipament substitueix el que havia sigut fins ara la biblioteca més petita de la ciutat, amb 280 m2, operativa durant 54 anys. A partir d’ara, els 19.000 usuaris de l’equipament gaudiran del tercer més gran de Barcelona, amb més de 3.000 m2, 10 vegades més que la superfície de l’antiga biblioteca.

Al nou equipament, situat al carrer del Treball, 219, s’hi pot arribar amb transport públic i obre 57 hores a la setmana.

Biblioteca Gabriel García Márquez
C. Treball, 219 (xamfrà Concili de Trento)
Metro: Sant Martí (L2)  /  Bus: H10, H12, V19 i 33

Horari d’obertura
Dilluns, dimecres i divendres: de 9.30 h a 13.30 h i de 15.30 h a 20.30 h
Dimarts i dijous: de 9.30 h a 20.30 h
Dissabtes: de 10 h a 14 h i de 16 h a 20 h

Jornada inaugural amb èxit d’assistència

Durant la jornada d’inauguració els veïns i veïnes van gaudir dels espectacles que es van celebrar al voltant de la biblioteca. A l’activitat de cloenda, l’espectacle de dansa vertical “Las voladoras” de Filles d’Eva, van assistir-hi més de mil persones. La biblioteca va registrar un total de 7.247 visites. Es van fer 244 nous carnets i es van prestar 1.147 documents.

Al llarg del dia, es va realitzar un programa de ràdio en directe que aviat es podrà escoltar a la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona. Aquest és el primer programa que es fa a l’estudi de Ràdio Maconda, la ràdio de la biblioteca, i inclou, entre d’altres, una entrevista a Francisco Ibáñez. El dibuixant, autor de la mítica col·lecció de còmics Mortadel·lo i Filemó, i veí del barri, no va voler perdre’s la inauguració del nou equipament.

Epicentre de la vida cultural, cívica i social del districte

La Biblioteca Gabriel García Márquez és ja la biblioteca central del districte, un equipament cultural i de proximitat, obra dels arquitectes Elena Orte i Guillermo Sevillano, de SUMA Arquitectura, despatx especialitzat en la construcció amb fusta.

El nou equipament generarà un node de la vida cultural i social del barri conjuntament amb el Centre Cívic Sant Martí, l’Auditori Sant Martí i els nous equipaments que s’estan planejant a l’antiga escola bressol Pere Calafell. D’altra banda, l’espectacular línia arquitectònica i constructiva en faran un punt de trobada cívic i associatiu que generarà noves dinàmiques oportunitats.

L’equipament estarà especialitzat en literatura llatinoamericana per retre homenatge a la llarga vinculació de la ciutat amb els autors llatinoamericans, especialment des que els principals escriptors del moviment literari conegut com a Boom s’hi van instal·lar als anys 60 i 70 amb el suport de l’agent literària Carme Balcells.

Aspira a convertir-se en un centre de difusió de cultura llatinoamericana a través d’activitats de difusió i promoció que s’organitzaran conjuntament amb Casa Amèrica Catalunya, amb propostes com el Festival KmAmèrica amb la qual es vol constituir un escenari d’intercanvi d’idees i pensament crític a través d’obres literàries d’autors d’Amèrica Llatina i en diàleg amb la literatura catalana.

La biblioteca acull el fons Francisco Ibáñez, dedicat al dibuixant de còmic, veí de Sant Martí, i format per gairebé 500 títols dels seus personatges més coneguts. També s’hi ubica l’Arxiu Històric Associatiu Antonio Herrera, i un estudi radiofònic des del qual emet Ràdio Maconda, que ofereix serveis de ràdio comunitària i formarà part de la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona.

També s’ha habilitat una cuina i un aparcament de bicicletes i patinets elèctrics.