Sants dedica una plaça als Fortuny de l'Elèctrica Dharma
Des de l'1 d'abril, l'espai que hi ha a la confluència dels carrers de Burgos i de la Riera de Tena, davant de la sortida del metro de Mercat Nou, és oficialment la plaça d'Esteve i Josep Fortuny i Guarro, músics fundadors de la Companyia Elèctrica Dharma, que enguany celebra els 50 anys sobre els escenaris.Entre els anys 1972 i 1973, els santsencs Josep, Esteve i Joan Fortuny i Guarro van crear la Companyia Elèctrica Dharma. Més endavant se’ls hi va unir el Carles Vidal, en Lluís Fortuny i fins i tot la germana petita, Maria Fortuny, a finals dels anys 80. Aquest 2023 fan 50 anys i és considerada la banda en actiu més antiga de Barcelona i de tot Catalunya. L’Esteve va morir sobtadament el 1986 i en Josep, uns anys més tard, el 2013. Des d’aleshores i fins avui, la Companyia Elèctrica Dharma ha engrescat joves i no tan joves amb concerts arreu del món i 25 discos editats. Amb la mateixa energia que quan van començar, el proper 22 d’abril celebren aquest mig segle sobre els escenaris amb un gran concert al Palau Sant Jordi.
El plenari del Districte de Sants-Montjuïc va aprovar a l’octubre de 2013 per unanimitat la proposta a la Ponència de Nomenclàtor de donar el nom de Germans Fortuny o bé Elèctrica Dharma a un carrer del barri de Sants proper al de Sagunt, on van néixer els germans. El projecte va quedar aturat perquè feia menys de cinc anys que havia mort en Josep Fortuny, i aquest és el termini perquè aquesta Ponència aprovi una denominació a la ciutat. Durant els darrers mesos s’ha recuperat la iniciativa. El febrer passat, el ple de Sants-Montjuïc va donar el vistiplau a la ubicació de la nova plaça d’Esteve i Josep Fortuny i Guarro. El plenari també es va comprometre unànimement a estendre la denominació a tot l’espai que es guanyi amb la propera reurbanització del carrer de Burgos, si pot ser amb el nom del grup, en lloc dels dos germans ja traspassats.
La Bordeta dedica una plaça a Josep Pons
Josep Pons i Mogas, històric activista veïnal de la Bordeta, dona nom als jardins que hi ha a la cantonada dels carrers del Corral i de Mossèn Amadeu Oller, rere els nous edificis de la Gran Via a l’altura de Magòria. Botiguer bordetenc de tota la vida, anarquista i comerciant amb orgull obrer, per la seva botiga de queviures de la cantonada del carrer d’Olzinelles amb el de Juan Bravo hi passava tot el barri a compartir una estona, discutir o “conspirar”, i fins i tot comprar. La botiga era un veritable centre social, com el Centre Social de Sants que ell va ajudar a fundar. Entre les moltes lluites socials i veïnals en què es va implicar, hi ha la curiositat d’haver creat la primera emissora lliure del barri: la Ràdio Llibertina de Sants. Mort sobtadament l’any 2010, la biblioteca popular de Can Batlló ja porta el seu nom.
La proposta de dedicar-hi aquesta plaça sorgeix de la Comissió de Seguiment del Consell de Barri de la Bordeta, amb el suport de la seva dona, Rosa Pomareda, i familiars, el Centre Social de Sants, Sants 3 Ràdio, la SE Mercat Nou-Magòria, la Parròquia de Sant Medir, la Lleialtat Santsenca i el Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta.