Enquesta de salut de Barcelona 2021: creixen els problemes de salut mental
L’Enquesta de salut de Barcelona ofereix cada cinc anys informació rellevant sobre la salut de la població, els hàbits poblacionals, l’ús dels serveis sanitaris i la prevenció, així com altres aspectes relacionats amb altres determinants de la salut de la ciutadania. L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) va elaborar l’estudi entre el febrer del 2021 i el febrer del 2022, una època en què la covid-19 encara era molt present.Per primera vegada s’ha preguntat si les persones entrevistades han deixat de visitar especialistes mèdics perquè no disposaven dels diners necessaris. Durant l’últim any, el 15,2% de les dones i l’11,7% dels homes que ho han necessitat no han rebut atenció en salut mental únicament per motius econòmics, i el 12,3% de les dones i el 8,1% dels homes que han necessitat atenció bucodental han hagut de renunciar-hi per aquest mateix motiu.
Es posa de manifest que la prevalença de problemes de salut mental ha crescut de manera notable en els últims anys: el risc de mala salut mental ha passat del 19,9% al 31,4% en les dones entre els anys 2016 i 2021, mentre que en el cas dels homes ha passat del 16,5% al 21,6%.
Una de les conseqüències més greus dels problemes de salut mental és el suïcidi: el 13% de les dones i el 10,8% dels homes han pensat a suïcidar-se alguna vegada a la vida, mentre que el 3,3% de les dones i l’1,9% dels homes declaren haver-ho intentat.
Entre les novetats que recull l’enquesta i, que també té relació amb la salut mental, és l’ús problemàtic del joc durant l’últim any: el 6,5% dels homes i l’1,7% de les dones.
Assistència sanitària
D’acord amb les dades de l’enquesta, més del 40% de la població barcelonina paga una doble cobertura sanitària, un rècord històric; a més, el percentatge ha augmentat en totes les classes socials.
D’altra banda, hi ha una millora important respecte al descens que s’havia detectat en el diagnòstic de malalties cròniques, fins al punt que en el cas del càncer la situació se situa en nivells molt similars als del 2019, i els diagnòstics van ser només un 0,2% inferiors en les dones i un 1,5% en els homes.
En canvi, els diagnòstics per trastorns d’ansietat s’incrementen un 2,1% en les dones i un 3,4% en els homes respecte del 2019, amb un increment molt superior en la població entre 15 i 24 anys, que ha estat del 46,0% en les dones i del 25,2% en els homes.
Finalment, l’informe detecta una recuperació parcial de l’esperança de vida respecte a l’any anterior. En concret, tot i que segueixen per sota de l’any 2019, les dones tenen una esperança de vida de 87,6 anys, i els homes, de 81,6 anys, una millora de més d’un any en ambdós casos.