El Servei de Detecció i Intervenció amb infants, adolescents i joves atén 4.000 persones en 25 anys
El Servei de Detecció i Intervenció amb infants, adolescents i joves migrats sols detecta i acompanya les persones en aquesta situació per garantir-los l’entrada al sistema de protecció, atenció i inclusió social.El Servei de Detecció i Intervenció amb infants, adolescents i joves migrats sols (SDI) arriba als 25 anys d’història havent atès gairebé 4.000 persones amb una mirada integradora i comunitària. El servei, pioner i de proximitat, detecta i acompanya els infants, adolescents i joves migrats sols per garantir-los l’entrada al sistema de protecció, atenció i inclusió social.
Amb els infants i adolescents menors d’edat es treballa amb la Direcció General d’Atenció a la Infància i Adolescència (DGAIA), de la Generalitat, l’Administració competent en aquest àmbit, mentre que amb les persones joves es duu a terme una intervenció socioeducativa individualitzada amb l’objectiu d’acompanyar-les en la cerca de la seva pròpia autonomia personal. L’atenció integradora i comunitària del servei es basa a oferir protecció, acompanyament i recursos a aquest col·lectiu, i alhora treballa de manera coordinada amb altres administracions i serveis municipals per a la millora de la convivència i la cohesió social. A més, esdevé l’observatori de la migració d’infants i joves sense referents adults a la ciutat.
Pel que fa al volum d’atencions, fins al 2016 hi va haver una mitjana aproximada de 100 nens i nenes atesos anualment, mentre que a partir d’aquest any es va produir un increment significatiu d’atencions a nens i nenes, que va assolir el màxim l’any 2018. Paral·lelament a l’increment del nombre d’atencions, el servei també ha anat creixent al llarg dels anys: des que es va posar en marxa, l’any 1999, ha passat de 3 a 17 professionals, i té dues noves incorporacions previstes per a aquest mes de desembre. Aquest increment reforçarà els equips que treballen a l’espai públic, a peu de carrer, amb l’objectiu de garantir els drets dels nens i nenes i acompanyar els processos de recuperació dels majors d’edat.
Llar d’Oportunitats i Maria Feixa
En aquest procés també tenen un paper important la Llar d’Oportunitats i el Centre d’Allotjament Maria Feixa, que funcionen ininterrompudament com un dispositiu d’atenció integral per donar resposta completa a joves d’entre 18 i 23 anys que es trobin en situació de sensellarisme. Aquests dos centres han atès des de la pandèmia un total de 360 joves.