El pla que regula els allotjaments turístics s’adapta a la nova normativa de llars compartides
El Pla especial urbanístic d’allotjaments turístics (PEUAT), que regula els allotjaments turístics de la ciutat, s’adapta a la nova normativa de llars compartides de la Generalitat de Catalunya. El lloguer d’habitacions es podrà fer per a estades de més de 31 dies, com les d’estudiants o treballadors temporals. L’objectiu és protegir el dret a l’habitatge, la vida veïnal i la diversitat d’usos.A més, l’actualització del pla inclou:
- Al 22@ Nord s’hi podran ubicar noves places turístiques si alguna de les actuals es dona de baixa, però no se’n podrà ampliar l’oferta.
- Limitació de l’obertura de noves residències d’estudiants a les zones amb més pressió turística, com Ciutat Vella, l’Eixample o part de Gràcia. Només s’acceptaran si es tracta de reconversions d’allotjaments turístics o albergs de joventut.
L’actualització del PEUAT s’adapta a la nova normativa de llars compartides de la Generalitat de Catalunya, que n’atorga la regulació als ajuntaments.
La proposta, aprovada a la Comissió de Govern, es debatrà ara amb els grups municipals, entitats i actors econòmics abans del debat al Ple municipal. Fins a l’aprovació de l’actualització del PEUAT al Ple, la suspensió de llicències, ampliada a totes les activitats turístiques, serà vigent.
Un pla per preservar la vida veïnal
El PEUAT, aprovat el 2017, estableix els territoris on pot augmentar el nombre d’allotjaments turístics, els menys congestionats, on es pot mantenir l’oferta actual i on se n’incentiva el decreixement i, si un negoci es dona de baixa, no es pot substituir.
Actualment a la ciutat hi ha 154.261 places d’allotjaments turístics. La prioritat del pla és protegir els barris amb més saturació turística i permetre una implementació ordenada de nous allotjaments turístics als barris més descongestionats.