Així és el pessebre de la plaça de Sant Jaume 2021
El pessebre artístic que durant les últimes dècades ha protagonitzat el Nadal a la plaça Sant Jaume deixa de fer-se per donar pas a una proposta innovadora, multidisciplinar i col·laborativa. El seu creador, l’arquitecte Jordi Darder, ha imaginat un paisatge nadalenc que s’estén des de Via Laietana fins a La Rambla a través de l’eix format pels carrers Jaume I i Ferran, amb diferents nivells compositius i fet des de la complicitat i la implicació col·lectiva. El teixit comercial, les escoles de la ciutat, el veïnat del barri i artistes de diferents disciplines han sumat forces en un projecte artístic que vol mostrar la riquesa pessebrística de la ciutat, amb 23 versions diferents de pessebre repartides per baixos de comerços i entitats.
D’aquesta manera Barcelona oferirà aquest Nadal els pessebres tradicionals del Museu Marès i el monestir de Pedralbes, i estrenarà aquesta nova proposta que s’estén més enllà de Sant Jaume. S’inaugurarà el 26 de novembre i es podrà visitar fins al 6 de gener.
Un doble nivell compositiu
L’actuació s’ha fet a un doble nivell compositiu. Per les façanes i balcons es repartiran diferents figures, il·luminades des del seu perímetre amb línia LED de manera programada. Les presidiran el bou i la mula, situades respectivament a les façanes de l’Ajuntament i la Generalitat, que per primer cop col·laboren en la decoració nadalenca. En aquests edificis singulars, les figures estan formades per unes tires de llums LED.
La resta de figures, fins al mig centenar, estan realitzades amb planxes de metacrilat d’una altura d’entre 1 i 1.5 m i situades a una distància de 15-20 metres a un costat i altre del carrer. El creador, Jordi Darder, ja va dissenyar el pessebre de Sant Jaume del 2017, i aprofita part de les figures d’aleshores per aquest nou muntatge.
Una mostra de la riquesa pessebrística de la ciutat
L’altre element de la proposta és la gran novetat del Nadal del 2021: una exposició de pessebres de tota mena, distribuïts per 23 espais, que es podran admirar a peu de carrer. Es tracta d’una iniciativa que vol mostrar la riquesa pessebrística de la ciutat i donar visibilitat a la seva reinterpretació artística, i a l’hora implicar el teixit comercial de l’eix Ferran-Jaume I, amb la cessió temporal de part dels espais comercials, aparadors i zones de botiga properes a la façana de carrer.
En la seva creació hi ha participat un ampli conjunt d’artistes, d’àmbits tan diversos com l’escultura, la pintura, les arts audiovisuals, i artistes consolidats de la fotografia, el gravat, la forja artística i el tapís, que posen de manifest les múltiples possibilitats expressives de la tradició del pessebre. La llista de col·laboradors inclou també la participació de diverses escoles de la ciutat, i s’ha fet amb estreta complicitat amb les associacions Barnacentre, Amics de la plaça Reial, Amics de La Rambla i l’Associació de Veïns del Barri Gòtic.
Podeu consultar tots els pessebres que es fan enguany a Barcelona clicant aquí.
Notícies relacionades
-
La Carassa de Nadal torna a la Fira de Santa Llúcia!
24/11/2022 09:35 h
-
Convocat el concurs del cartell de les Festes de Sant Josep Oriol 2022
13/11/2021 11:37 h
-
El pessebre tradicional de Barcelona, al Museu Marès
24/11/2021 09:46 h