El Park Güell guanya usos ciutadans

El Park Güell va rebre l’any passat 4,4 milions de visitants, un 6% més que en l’exercici anterior, i es consolida com un dels atractius principals de la ciutat. Tot i això, el nombre de barcelonins i barcelonines que van accedir al parc amb el carnet de veïnatge (500.000 persones) va créixer un 37% i es va doblar el nombre de ciutadans (164.000) que hi van acudir per les activitats del programa Gaudir Més.
Vista de Barcelona des del Park Güell

02/02/2024 19:17 h

Ajuntament de Barcelona

Des del 2013, Barcelona de Serveis Municipals (BSM) regula l’accés al Park Güell amb l’objectiu de preservar aquest espai emblemàtic de la ciutat i vetllar per un manteniment correcte i per la convivència amb els usos veïnals i escolars. En un inici, es va regular l’accés únicament a la zona monumental, però el 2020 es va ampliar la superfície de l’àrea regulada a tot el parc, i es va passar d’un aforament màxim de 9 milions de visitants a 4,5 milions.

Paral·lelament, el Park Güell té en marxa diverses accions i campanyes per promoure la venda anticipada d’entrades a través d’internet i afavorir un accés fluid i ordenat al parc. El 2023, el 83% de les entrades es van vendre de manera anticipada, amb pics del 95% els mesos d’estiu. A través dels canals de comunicació del parc s’informa de la disponibilitat d’entrades en temps real per evitar desplaçaments innecessaris, millorar l’experiència dels visitants i vetllar per l’entorn.

Veïnat i escoles, dos públics prioritaris

Des de l’inici de la regulació, els veïns i veïnes dels sis barris de l’entorn (la Salut, Vallcarca i els Penitents, el Coll, Can Baró, el Baix Guinardó i el Carmel) i l’alumnat de les escoles que hi ha al parc i els seus entorns més immediats (Baldiri Reixac, Reina Elisenda Virolai, Jesuïtes de Gràcia, Turó del Cargol i Escola Montseny) fan un ús quotidià del parc com a espai d’esbarjo, esport i convivència. El veïnat disposa d’accessos d’ús exclusiu i franges horàries també específiques, així com d’un carnet que els permet accedir-hi en l’horari d’obertura al públic.

Les visites escolars pràcticament s’han doblat respecte a l’any anterior. Gairebé 60.000 alumnes de més de 2.600 grups escolars van participar en el programa educatiu “Park Guell i les escoles”, que té com a objectiu apropar l’obra de Gaudí a les diverses etapes educatives i que està obert als centres de la Unió Europea. El 85% de les visites es van fer en la modalitat lliure, d’accés gratuït, i un 15% van ser guiades.

A més, l’any passat per primera vegada el Park Güell va ser una de les seus de les jornades STEAM que organitzen BSM i la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech amb el propòsit de fomentar vocacions científiques. Hi van participar més de 600 nens i nenes de cinquè i sisè de primària procedents de deu escoles, incloent-hi tres centres dels barris dels entorns del Park Güell.

Paral·lelament a aquesta oferta educativa, al llarg de l’any més de 9.000 persones van participar en diferents activitats culturals relacionades amb el valor patrimonial i històric de l’obra de Gaudí, organitzades amb la col·laboració del MUHBA.

Declarat patrimoni mundial per la Unesco l’any 1984, el Park Güell és una de les obres de Gaudí més visitades de la ciutat. Una quarta part dels visitants arriben al parc perquè el consideren un espai emblemàtic de Barcelona, i un 22% hi va amb la motivació de descobrir l’arquitectura de Gaudí. El perfil del visitant és el d’una persona d’entre 25 i 34 anys provinent de l’estranger.

Notícies relacionades