El model d’accessibilitat de Barcelona, un exemple internacional
Les polítiques públiques per a una ciutat més accessible s’han compartit en les sessions de treball prèvies a la Cimera Mundial de la Discapacitat 2022, que tindrà lloc els dies 16 i 17 de febrer en format telemàtic.Durant la ponència dedicada a la implementació de polítiques transversals d’inclusió comunitària s’ha compartit el model aplicat a Barcelona, que aposta per la vida independent i l’accessibilitat universal com a àmbits prioritaris d’actuació.
El model té l’objectiu de donar suport a les persones amb discapacitat i fer que la ciutat sigui més amigable i inclusiva. Integra diferents aspectes com l’acompanyament personalitzat, la integració laboral, les tecnologies d’assistència, l’urbanisme, el transport i l’habitatge accessible.
Amb el lema “Què podem fer per reconstruir millor la inclusió comunitària?”, la trobada virtual ha aplegat referents d’organitzacions de l’àmbit de la discapacitat i la inclusió social de diversos països com l’Argentina, Kènia, Colòmbia i els Estats Units. Hi han participat també entitats supranacionals com l’Oficina de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans o la Comissió Europea.
Un òrgan municipal dedicat a les necessitats del col·lectiu
L’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat és un organisme autònom, nascut l’any 1979, que ha anat evolucionant per adaptar-se a les necessitats actuals i als canvis organitzatius. Hi treballen més de setanta professionals, conjuntament amb el Consell Rector, format per deu persones escollides per les diferents forces polítiques de la ciutat i deu representants de les persones amb discapacitat que han estat votats pel conjunt de persones que formen el col·lectiu.
L’últim diagnòstic va constatar l’alt grau d’accessibilitat de Barcelona, però encara hi ha reptes que cal seguir abordant per aconseguir una ciutat cent per cent sostenible. Aquest és l’objectiu de l’Estratègia Barcelona per l’accessibilitat universal 2022-2030, que incideix no només en l’àmbit de l’accessibilitat física, sinó també en l’accessibilitat cognitiva i comunicativa.