El biòleg Carles Lalueza Fox, nou director del Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Carles Lalueza Fox és investigador de l’Institut de Biologia Evolutiva del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC - Universitat Pompeu Fabra) i ha rebut diversos premis i distincions per la seva tasca científica i de divulgació. Ha estat escollit per unanimitat del jurat com a nou director del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Entre els principals reptes que assumeix en aquesta nova etapa hi ha la construcció de les seus històriques al parc de la Ciutadella i la definició del futur Museu Nacional de Ciències Naturals de Catalunya.La comissió d’experts i expertes ha valorat que es tracta d’un científic de prestigi internacional, amb una sòlida trajectòria divulgadora. L’elecció s’ha basat en la seva visió estratègica, la capacitat de transformació i l’actitud innovadora amb relació a les col·leccions, la investigació i la divulgació. A més, ofereix la possibilitat d’impulsar la projecció internacional del museu, així com d’incorporar i mobilitzar la ciència al museu.
També s’ha valorat de la seva candidatura que plantegi desenvolupar les responsabilitats en tàndem amb la gerència. Un esquema que el jurat ha considerat clau davant la nova etapa d’expansió de la institució, que es vol que esdevingui Museu Nacional de Ciències Naturals i que coordini les accions de tota la xarxa de centres de Catalunya. Amb aquesta finalitat es preveu, segons estableix la llei, un increment de la dotació econòmica.
Carles Lalueza ocupa la vacant que deixa Anna Omedes Regàs, que es jubila després d’haver estat al servei de la institució durant 37 anys, 25 dels quals com a directora.
Investigador de prestigi
Carles Lalueza Fox, llicenciat i doctor en Biologia per la Universitat Autònoma de Barcelona, és especialista en tècniques de recuperació d’ADN en restes del passat, en reconstrucció filogenètica d’espècies extintes, en reconstrucció de migracions en les poblacions humanes i en genètica evolutiva. Va ser un dels científics que el 2010 va publicar a la revista Science l’estudi que va demostrar per primera vegada la presència d’ADN neandertal en els humans actuals.
Ha rebut diversos premis i distincions per la seva tasca científica i de divulgació, com el premi Ciutat de Barcelona d’investigació científica (2007), el premi Narcís Monturiol (2018), el VII Premi Europeu de Divulgació Científica de la Universitat de València (2001) i el Premi Internacional d’Assaig Esteban de Terreros (2005), amb el llibre Genes de neandertal.