Deu milions d’euros per impulsar l’alimentació sostenible
La mesura de govern per a una alimentació sostenible recull les diferents línies d’acció i els diferents projectes que es duran a terme a la ciutat durant la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible, que se celebrarà a la ciutat durant tot el 2021. El projecte té un pressupost de prop de deu milions d’euros.Dins de la mesura s’inclouen la celebració del setè Fòrum Global del Pacte de Milà, l’organització de la Setmana de l’Alimentació Sostenible, l’elaboració de l’Estratègia alimentària 2030 i les més de noranta actuacions en diferents àmbits, juntament amb els projectes d’entitats de l’àmbit alimentari subvencionats amb la convocatòria “Impulsem el que fas”.
Sis àmbits d’actuació
- Dietes saludables i sostenibles, accessibles per a tota la ciutadania, tant des de la compra pública de l’Ajuntament com en programes educatius per promoure l’alimentació sostenible a les escoles de la ciutat. El projecte, anomenat Alimenta, pretén també avançar cap a un model de coproducció de polítiques amb les entitats socials i garantir l’abastament de productes ecològics, de proximitat i de temporada a un preu assequible per a tota la ciutadania a través de circuits curts de comercialització que garanteixin condicions justes per a les persones productores.
- Més aliments de proximitat, ecològics i de circuit curt: s’incrementarà i visibilitzarà la presència de productes ecològics, de proximitat i de circuit curt a la xarxa de mercats municipals, a Mercabarna i al sector del comerç i la restauració de la ciutat, i també es donarà suport a les estratègies de millora en la distribució i la logística d’aquest tipus de productes. Una de les fites és la posada en marxa del Biomarket, el primer mercat majorista d’Espanya exclusivament dedicat a productes ecològics.
- Impulsar una transició agroecològica a la ciutat: entre d’altres, es promourà l’agricultura urbana entre entitats i ciutadania; s’ampliaran els espais i la xarxa d’horts de Barcelona; es crearan espais de referència en agricultura urbana i en agroecologia; es facilitarà jurídicament l’activitat agrària i agropecuària a Barcelona, i es promourà la gestió sostenible del territori a través de l’agricultura i l’activitat agropecuària, incloent-hi la prevenció d’incendis. Un dels projectes més participatius és el d’Agròpolis, un espai publicocomunitari en què participen agents socials i l’Administració pública. Entre els objectius d’aquest àmbit hi ha la protecció de la darrera finca agrícola de Barcelona, al barri de Vallbona, amb un projecte agroecològic de referència.
- Setè Fòrum Global del Pacte de Milà: l’organització del setè Fòrum Global del Pacte de Milà, que tindrà lloc del 19 al 21 d’octubre de 2021, és el cor de les accions de l’any de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació. Estarà centrat en el nexe entre alimentació i crisi climàtica i, estratègicament, tindrà lloc pocs dies abans de la Cimera del Clima de les Nacions Unides sobre Canvi Climàtic, que se celebrarà a Glasgow al novembre del 2021. Pocs dies abans serà la Setmana de l’Alimentació Sostenible, per fer-ne partícip el conjunt de la ciutadania.
- Estratègia alimentària 2030: serà el fruit de tot l’any de la capitalitat mundial i recollirà tant les aportacions dels actors socials de la quàdruple hèlix alimentària com les aportacions de la ciutadania mitjançant un procés participatiu. També estarà alineada amb els objectius de desenvolupament sostenible de la ciutat.
- Transversalitzar l’alimentació sostenible en la política municipal, en les polítiques de desenvolupament de proximitat als barris, en la formació o comunicació interna i en les línies de promoció econòmica amb el reforç econòmic de convocatòries d’ajuts i subvencions per a empreses i entitats relacionades amb l’alimentació sostenible.