Descobrim els gegants adaptats!
El 3 de desembre se celebra el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat i per això volem posar en valor una iniciativa recent però amb molt camí per recórrer, la dels gegants adaptats.
L’any 2013 es presentava el gegant Ocellaire de l’Eixample, una figura asexuada que és una al·legoria a la llibertat. Quatre anys més tard, fruit de la col·laboració entre la colla Arreplegagegants i entitats i organismes que treballen amb el col·lectiu de persones amb discapacitat, el gegant va ser adaptat per a poder ser dut mitjançant una cadira de rodes. D’aquesta manera, l’Ocellaire pot ser portat tant de la forma tradicional com amb una cadira de rodes, convertint-lo en un gegant molt inclusiu.
Però no és l’únic. El primer cas d’un gegant adaptat és barceloní: l’any 1988 l’escola d’ensenyament especial Auxilia presentava la primera (i fins ara, única) parella de gegants adaptats, en Quimet i la Quimeta. Els gegantons tenien la peculiaritat que es podien col·locar a sobre de les cadires de rodes dels alumnes, que els feien ballar. Tot i l’interès del projecte, les figures només van sortir un parell d’anys.
No seria fins el 2010 que un nen de Castellcir va fer-se fer un gegantó adaptat a la seva cadira de rodes. Això va despertar l’interès pel tema i a Premià de Mar hi van adaptar un gegant: en Martí. La particularitat d’aquesta figura és que, a més de la cadira de rodes, incorpora uns indicadors lluminosos i un sistema de megafonia a l’interior, per a persones amb discapacitat visual i auditiva.
L’any 2018 es presentà la geganta Frida Kahlo de Tarragona, una nova figura adaptada que representa aquesta popular pintora mexicana, que mai va deixar de lluitar malgrat la malaltia que tenia.
Finalment, l’any 2019 neix en Normag, el gegant del somriure ample. És una iniciativa de la Fundació Aspasim de Sarrià i representa un mag llegendari del pantà de Vallvidrera. A més d’estar adaptat per a cadira de rodes, la diferència principal amb la resta de figures esmentades és que en Normag és el primer gegant amb discapacitat intel·lectual ja que té les faccions d’en Jordi, un noi amb la síndrome de Down.
Notícies relacionades
-
El Museu Marès acull el Pessebre Tradicional de Barcelona 2020
27/11/2020 12:19 h