Comencen les obres d'urbanització de la 'zona verda' de l'antiga Colònia Castells
Aquesta illa urbana (Montnegre, Entença, Equador, Taquígraf Serra) a Les Corts es convertirà d’aquí a pocs mesos en el ‘petit pulmó’ de l’àmbit de l’antiga ‘Colonia Castells’. Són 9.602m² de nova superficie, dels quals més de 1.500m² es destinaran a verd. També hi trobarem una gran plaça central rodona, horts urbans, una zona de jocs infantils, o jocs per a exercitar la psicomotricitat de la gent gran.
Avui comencen les obres de la ‘Zona Verda’ de l’antiga Colònia Castells, un espai urbà de nova creació acotat pels carrers d’Entença, Taquígraf Serra, Equador i Montnegre, al districte de Les Corts. Un espai, que en conjunt, abasta una superficie de 9.602m², i que esdevindrà una autèntica ‘illa de verd, salut i esbarjo’ d’aquest àmbit on, des de 1923 i fins a 2011, hi havia el nucli principal de casetes dels treballadors de l’antiga fàbrica de vernissos i xarols Castells.
Aquest nou espai inclourà uns horts delimitats per una tanca, una zona de jocs infantils amb paviment de cautxú i un circuit de salut i àrea per a la gent gran, tot això presidit per una gran plaça central rodona on es podran desenvolupar diverses activitats. I al voltant d’aquesta àgora central hi haurà un camí de formigó, que farà de recorregut per als vianants.
Aquí trobarem uns grans parterres on es plantarà diversitat d’arbres i plantes arbustives, que de fet funcionaran com a grans SUDS (sistemes de drenatge sostenible), infiltrant l’aigua de pluja. A més, en aquests parterres hi haurà zones de descans amb mobiliari urbà divers (bancs i cadires).
Quant a l’enllumenat (una setantena d’unitats), trobarem llums del tipus LED, amb bàculs de diferents alçades segons la seva ubicació.
Igualment, dels habitatges de l’antiga colònia, es conservarà una part per a mantenir la memòria històrica: en concret, una filera i part de la filera confrontant per a conservar el traçat d’un vial del recinte al qual s’accedirà des del carrer de Montnegre.
En aquestes casetes de la colònia que es conservaran es preveu la ubicació d’instal·lacions de servei de la zona verda i dels horts urbans, així com altres activitats que es concretaran una vegada rehabilitades.
Aquest nou espai inclourà uns horts delimitats per una tanca, una zona de jocs infantils amb paviment de cautxú i un circuit de salut i àrea per a la gent gran, tot això presidit per una gran plaça central redona on es podran desenvolupar diverses activitats. I al voltant d’aquesta àgora central hi haurà un camí de formigó, que farà de recorregut per als vianants.
Ací trobarem uns grans parterres on es plantarà diversitat d’arbres i plantes arbustives, que de fet funcionaran com a grans SUDS (sistemes de drenatge sostenible), infiltrant l’aigua de pluja. A més, en aquests parterres hi haurà zones de descans amb mobiliari urbà divers (bancs i cadires).
També es preveu la col·locació de mobiliari imprescindible per al bon ús de l’espai públic: en aquest sentit trobem una desena de papereres de 70l de capacitat; unes trenta cadires banc; jocs infantils de fusta (tobogans, gronxadors, etc.); jocs esportius;
a més dels corresponents pictogrames indicatius.
Finalment, entrem en l’apartat de jardineria i reg, on destaquem, com en la resta de projectes, la voluntat d’aportar més verd a la ciutat. Hi trobem bellaombres, iuques, níspers del Japó, tipuanes, ailants o robínies. Del centenar d’arbres nous hi haurà platanus x hispanica, ginkgos, tabebuies, pereres o jacarandes. Mentre que en els parterres d’aromàtiques es plantaran les següents espècies: lavanda, romer, timó, menta, camamilla, sàlvia, calèndules de jardí o herba de Sant Joan, per a posar alguns exemples.
Fent història en el barri i a la ciutat i arribant a la transformació actual
L’antiga ‘Colònia Castells’ va ser, i continuarà sent, ja que s’ha mantingut el nom dels seus orígens, un d’aquells referents històrics en el toponímic del districte de Les Corts i, per extensió, de la nostra ciutat.
Fent un repàs històric per a situar-nos, cal subratllar que el barri actual, situat a l’est de Les Corts, correspon a la zona més històrica de l’antic municipi que portava el mateix nom, que es va originar al voltant de les masies que es reunien al voltant de les torrenteres que baixaven de la serralada de Collserola. Més endavant, al llarg del segle XIX, el barri va patir un creixement molt ràpid, que li va portar una independència administrativa (recordem que Les Corts es va agregar a Barcelona l’any 1897).
A la fi del segle XIX es van obrir els carrers principals i la plaça del Carme, situada en l’eix central del barri, instal·lant-se al seu voltant diverses indústries. Un exemple: en la riera de Magòria (actual carrer Entença) es va edificar la fàbrica Castells i la seua colònia obrera, que al llarg dels últims 18 anys ha passat pel seu procés de remodelació. I ara, fruit d’aquesta transformació , es realitza aquesta urbanització que inclou una zona verda, de salut i esbarjo de 9.600m2.
Cinc moments importants que han marcat aquest canvi transformador
- 20 d’octubre de 2003: aprovació definitiva de la modificació del Pla General Metropolità en l’àmbit del sector de la Colònia Castells. Ací es concretava el traçat viari, la localització dels espais lliures i els sòls destinats a equipaments.
- Any 2007. Acord amb els veïns. Entre 2004 i 2007, es va negociar el Protocol d’actuació entre els afectats i l’Ajuntament, un document que va establir els criteris per a dur a terme les expropiacions i en el qual s’assegurava la igualtat de tracte entre els afectats. Aquest protocol es va signar el març de 2007.
- 19 de desembre de 2008: s’aprova definitivament el Pla de Millora Urbana de la Unitat de Projecte UP-E de la Modificació del Pla General Metropolità en el sector de Reforma Interior de la Colònia Castells.
- 5 de març de 2014: s’aprova definitivament la modificació puntual de la MPGM en el sector de la reforma interior de la Colònia Castells en part de l’illa delimitada pels carrers d’Entença, Taquígraf Serra, Equador i Montnegre. Aquí, es regulava l’equipament que s’havia de situar entre els carrers Entença i Montnegre, que seria del tipus docent. I precisament en aquest apartat s’incloïa la zona verda a desenvolupar, que hauria de tenir-la en compte.
- Any 2016: Després d’un treball de diagnòstic de la situació en el qual es va apostar per la humanització dels processos, el Govern municipal va impulsar un debat amb els veïns de la zona, i que va finalitzar amb una presa de decisions compartida. Aquest apartat va incloure diverses fases (expropiació i reallotjament en edificis nous del barri).
La urbanització de la ‘Zona verda de l’antiga Colònia Castells’ tindrà una durada aproximada de mig any i té un pressupost aproximat de 3 M€ (IVA incl.).
L’Institut Municipal d’Urbanisme (IMU) és l’ens municipal que s’encarregarà d’executar aquestes obres.