Cinc murals per la igualtat en ciència

Cinc carrers de Barcelona posen cara i ulls a cinc científiques catalanes pioneres. En cada un d’ells es pot trobar un mural de CientífiqArt, un projecte impulsat per l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) amb el suport de l’Institut de Cultura de Barcelona, que té com a objectiu visibilitzar i posar en valor les dones científiques del nostre territori. CientífiqArt ha comptat amb la participació de diversos centres educatius de la ciutat, on mestres i alumnes han escollit les científiques protagonistes de la iniciativa i han cedit una de les seves parets per pintar-hi el mural.

28/12/2021 13:09 h

Ajuntament de Barcelona

CientífqArt vol donar a les científiques el reconeixement que les correspon i que al llarg de la història s’ha vist silenciat i menyspreat només pel fet de ser dones. Des dels albors de la humanitat, les dones han contribuït a la comprensió del món i a l’avenç de la ciència com a sistema per guanyar nou coneixement. No obstant això, els mèrits se’ls han acabat enduent homes pròxims a la seva recerca i els noms de moltes dones han quedat silenciats i oblidats. D’altra banda, les dones amb vocació científica s’han trobat, històricament, amb un munt de dificultats per accedir i promocionar-se en el món acadèmic i de la recerca. De fet, encara avui hi ha desigualtats en matèria de gènere dins del sistema científic i tecnològic.

Tots aquests fets han motivat el Grup de Perspectiva de Gènere en la Ciència de l’ACCC a divulgar la figura de la dona científica, avui i al llarg de la història, amb el projecte CientífiqArt. El projecte dona a conèixer diverses científiques rellevants a la ciutadania que s’acosta als murals dels barris i la sensibilitza en matèria d’igualtat en ciència. D’altra banda, contribueix a despertar noves vocacions científiques entre l’alumnat participant al projecte, especialment entre les nenes i noies, que a més de documentar-se per tal d’escollir les dones dels seus murals, també s’han implicat en l’elaboració d’una guia turística del projecte. Aquest document convida a apropar-se a les cinc pintures i conèixer in situ les científiques protagonistes i, per facilitar la visita, també s’ha creat un seguit d’audioguies sobre cada una de les investigadores.

Dins d’aquest vessant educatiu, CientífiqArt ha portat a representants de l’ACCC a les escoles participants per parlar sobre dona i ciència, i per realitzar l’activitat Draw a scientist, amb què han pogut estudiar la percepció que l’alumnat té de la professió científica abans i després del projecte. I per compartir experiències, coincidint amb la Setmana de la Ciència passada, l’alumnat va poder participar en un congrés virtual on van poder presentar la científica escollida per cada escola i explicar el seu vincle amb el barri que acull cada mural.

 

Les cinc científiques

Dolors Aleu i Riera, primera dona d’Espanya a llicenciar-se en Medicina i doctorar-se, Lina Badimon Maestro, fisiòloga i inventora de la càmera Badimon, Maria Montserrat Capdevila d’Oriola, primera dona auxiliar d’astronomia a la Universitat de Barcelona, Marta Estrada i Miyares, biòloga marina i Creu de Sant Jordi el 2004, i Margarita Wirsing i Bordas, primera llicenciada en Física i Química de l’Estat, són les científiques representades en els cinc murals.

 

Centres i dibuixants

L’Institut Bernat Metge del barri de la Verneda i la Pau, l’Escola Ferrer i Guàrdia de Ciutat Meridiana, l’Escola Calderón de la Barca del Turó de la Peira, l’Escola Alexandre Galí de la Barceloneta i Maristes Sants-Les Corts al barri de Sants són els centres educatius que han participat en el projecte i que exhibeixen els murals de les respectives científiques en les seves parets. I quatre han estat les dones il·lustradores autores dels murals: Berta Artigal, Raquel Ruiz (la nena wapa wapa), Anna Terricabras (Volianna) i Alba Azaola.

Etiquetes associades a la notícia