Arriba Model, el festival d’experimentació arquitectònica per millorar la vida de les persones
L’arquitectura pot ser una eina per construir ciutats més inclusives, equitatives, sostenibles i justes? Del 20 al 30 d’abril, Model. Festival d’Arquitectures de Barcelona transformarà l’entorn del parc de les Glòries en un laboratori d’experimentació arquitectònica, una gran festa ciutadana per imaginar noves maneres de construir i d’ocupar l’espai públic.La segona edició del festival, organitzat per l’Ajuntament de Barcelona i gestionat a través de la Fundació Mies van der Rohe, oferirà durant deu dies un ampli programa que inclou instal·lacions efímeres, experiències de realitat augmentada, debats, conferències, exposicions, projeccions, rutes, tallers, visites a biblioteques privades, música, performances i una fira de llibres, entre moltes altres activitats.
Enguany el lema del festival és “Empatia radical”, un concepte que defensa una arquitectura capaç de crear espais que, a més de complir les seves funcions, tinguin un impacte positiu en les comunitats on es troben.
Arquitectura efímera per fomentar el debat
Amb l’objectiu de transformar l’espai urbà en una plataforma experimental per al talent arquitectònic i el disseny emergent, un any més Model explora el potencial de l’arquitectura efímera. Les persones guanyadores del premi Model d’Experimentació Arquitectònica en la categoria d’instal·lacions, concedit al març, intervindran en l’espai públic amb les seves creacions per reflexionar sobre les funcions i els valors de les ciutats del futur.
- Assemblea nomàdica, espais més igualitaris
L’estudi h3o ha dissenyat Assemblea nomàdica, una instal·lació feta amb materials reutilitzats per transformar el Mercat dels Encants en l’escenari de l’activitat Llibres Model i un espai polivalent que inclou zones de debat, ball i lleure. La instal·lació planteja com produir espais més igualitaris i accessibles. - Mamífera, cap a una col·lectivització de les cures
Creada per l’equip d’arquitectes Equal Saree i situada a la gran via de les Corts Catalanes a l’altura de les Glòries, Mamífera és un espai d’accés lliure per donar el pit o el biberó a les criatures, que posa al centre del debat la col·lectivització de les cures. - Superfície salvatge, protegim la biodiversitat
A la coberta del pàrquing BSM Ona Glòries s’hi situarà una instal·lació dissenyada per Harrison Atelier, que convida a repensar l’urbanisme des de la perspectiva de la convivència entre espècies. - Aire lliure, la importància dels recursos naturals
Aquesta instal·lació dissenyada per l’arquitecte Daryan Knoblauch és una estructura que recollirà el NO2 de l’aire a través de la superfície reflectant per reivindicar les qualitats invisibles de l’aire i entendre la rellevància d’aquest recurs natural. - Permanentment temporal, una segona vida per als materials
L’estudi Kosmos i Parabase ha construït una instal·lació a partir de materials trobats en diversos magatzems i llocs de construcció de la ciutat per reflexionar sobre la gran quantitat de materials no utilitzats que hi ha a l’espai urbà.
Imaginar l’impossible
La irrupció de les tecnologies digitals també ha transformat les formes de representació de l’arquitectura i l’urbanisme. Per això Model torna a explorar les possibilitats de la realitat augmentada per plantejar nous models de ciutat.
Els guanyadors i guanyadores del premi Model d’Experimentació Arquitectònica en la categoria d’arquitectures digitals han creat quatre projectes:
- City Suite IMS, materials i més materials
Desenvolupada per l’estudi de Nova Jersey Besler & Sons, City Suite IMS és una aplicació de realitat augmentada que permet redibuixar la ciutat com si fos un magatzem de materials i fa possible que les persones visitants n’investiguin els passadissos. - Paral·lelismes i perifèries, l’arxiu de la protesta
Aquesta instal·lació digital creada per Farah Michel (Toronto/Dubai) recopila les experiències personals i els records de les protestes polítiques de la ciutadania amb l’objectiu de construir un discurs virtual alternatiu al relat polític elaborat pel poder. - Ecologies connectades, experimentar el futur
Els arquitectes Mathilde Marengo i Iacopo Neri (IAAC) han plantejat una iniciativa digital basada en un paisatge sonor, narrat a través de perspectives en primera persona, que projecta diversos futurs possibles per a la ciutat. - Glòria al Castor, dependència energètica
Aquesta realitat augmentada, creada per l’artista visual català Víctor Enrich, situa la plataforma petroliera Castor al centre del parc de les Glòries per visibilitzar la dependència de les ciutats dels recursos energètics.
Un 23 d’abril diferent i moltes novetats
El llibre i el pensament arquitectònic escrit també tindran protagonisme al festival. El 23 d’abril, coincidint amb Sant Jordi, el Mercat dels Encants es convertirà en la seu de la Fira del Llibre d’Arquitectura Model, una jornada amb vermut popular, debats, presentacions de llibres i performances.
Una de les novetats d’aquesta edició és Salons Model, una sèrie de visites a biblioteques privades de personalitats com Ferran Cuito, Oriol Bohigas, Beth Galí, Enric Miralles o Benedetta Tagliabue. Per participar cal registrar-s’hi al web.
Aquest any també s’estrena Camp Model, un curs d’arquitectures experimentals de deu dies impartit per les escoles de disseny i creació de la ciutat. Es pot reservar plaça aquí.
Enguany es tornarà a celebrar Protocol Barcelona, un acte en què arquitectes i pensadors d’arreu del món faran recomanacions per redactar el Protocol 2023, un document conjunt sobre el futur de les ciutats.
A més, amb la intenció d’enriquir el debat, aquest any també tindrà lloc +Model, un programa d’activitats impulsat per entitats i institucions de diferents disciplines socials, culturals i artístiques que enguany estarà integrat per 104 iniciatives en diferents formats: 16 instal·lacions, 9 exposicions, 22 debats i conferències, 2 audiovisuals, 51 rutes, 2 festes i 15 tallers.