Ajudes d’un milió d’euros per a set projectes de recerca científica per fer front als reptes urbans
La dotació, que s’atorga en col·laboració amb la Fundació La Caixa, correspon a la convocatòria del 2021 i és part del pla Barcelona Ciència 2020-2023. Per a aquest any hi ha prevista una segona convocatòria, amb la mateixa quantitat. Els projectes de recerca científica presentats es divideixen en tres grans àmbits: qualitat de vida i envelliment; mobilitat i medi ambient, i ciutat sostenible i noves tecnologies.Fins a 62 propostes es van presentar per optar a aquestes ajudes, dotades amb un milió d’euros per a la convocatòria del 2021, que és la que s’ha donat a conèixer ara, i un milió d’euros més per a l’edició d’aquest 2022. De les 62 propostes, 57 van passar el tall per ser valorades. Finalment, les set que han obtingut millor puntuació podran gaudir d’una ajuda, que cobreix el 100% del finançament de sis de les propostes i el 73% de la proposta restant.
Els projectes de recerca científica per fer front als reptes urbans es divideixen en tres àmbits: envelliment i qualitat de vida; mobilitat i protecció del medi ambient, i ciutat sostenible i noves tecnologies aplicades a l’habitatge, l’espai i els serveis públics. Del total dels set projectes seleccionats, dos corresponen a la primera categoria, tres a la segona i dos a la tercera.
Aquesta línia extraordinària d’ajudes per a projectes de recerca científica és de caràcter bianual, amb una quantitat total de dos milions d’euros, dels quals l’Ajuntament de Barcelona aporta 1,2 milions i la Fundació La Caixa 800.000 euros. La col·laboració entre ambdues institucions s’estableix davant la necessitat de buscar alternatives viables als desafiaments urgents a què han de fer front les ciutats.
Projectes seleccionats en la convocatòria del 2021
- “WUICOM–BCN: comunitats d’interfície resilients al foc de Barcelona”. Proposta per dur a terme una anàlisi holística del risc d’incendi a la interfície urbana forestal de Barcelona, posant el focus en vulnerabilitats socials, ecosistèmiques i infraestructurals.
- “LIKE-BCN: social, accessible, and walkable Barcelona”. Aborda l’anàlisi de l’espai públic per detectar-ne mancances explorant informació GIS sobre l’espai caminable i les dades reals sobre la dinàmica dels vianants.
- “GRANBCN: aïllament social i soledat entre la gent gran a Barcelona”. Aquest projecte vol analitzar l’impacte de l’envelliment, el canvi urbà i la seva interacció als diferents barris de la ciutat.
- “Verd de proximitat BCN”. L’objectiu del projecte és dissenyar i implementar un pla de monitoratge i avaluació del funcionament i dels impactes de les cobertes verdes a la ciutat de Barcelona, que sigui integrador i participatiu, econòmicament viable i sostenible en el temps.
- “VISITMOB: mobilitat dels visitants a la ciutat de Barcelona després de la covid-19. Anàlisi i orientacions per al foment d’una mobilitat sostenible socialment i ambientalment”. El projecte estudiarà la mobilitat de la població visitant a Barcelona i l’impacte que té en la qualitat de vida de la població resident, amb la finalitat de millorar la gestió de la mobilitat a la ciutat després de la covid-19.
- “Optimitzant l’ús del cotxe compartit i la mobilitat compartida a ciutats intel·ligents i sostenibles”. Fent ús de la iniciativa Open Data BCN, aquest projecte vol proporcionar solucions eficients als problemes mitjançant el disseny d’una nova família d’algoritmes intel·ligents capaços de processar ràpidament grans quantitats de dades per donar suport a la presa de decisions en temps real.
- “REV-TER: reviure als terrats”. El projecte proposa la millora i reutilització de l’espai dels terrats de Ciutat Vella, des de la perspectiva de l’envelliment actiu i saludable, mitjançant la diagnosi sociodemogràfica, l’anàlisi dels terrats que hi ha al districte i la recerca de solucions de baix cost, desmuntables i reciclables.
Aquesta nova convocatòria de les subvencions per a projectes de recerca científica dona continuïtat a una iniciativa que es va iniciar l’any 2019, amb una primera convocatòria de subvencions que es van lliurar l’any 2020 i que va tenir una dotació d’un milió d’euros.