Presentació
El Grec
El Grec és un festival internacional de música, dansa, circ i teatre que va néixer l’any 1976 i que és un dels epicentres de la via cultural barcelonina, amb una llarga tradició. És una de les principals atraccions de l’estiu barceloní, però, alhora, és també una referència del calendari europeu de les arts escèniques.
El festival ja forma part del paisatge urbà, de la mateixa manera que ha passat a formar part de la història recent de la ciutat i ha connectat de ple amb la seva vida artística.
L’epicentre és el Teatre Grec, un teatre a l’aire lliure de l’any 1929 construït en una antiga pedrera a imatge del clàssic Teatre d’Epidaure. Aquest Teatre Grec on va néixer ha donat nom al festival, tot i que avui el Grec Festival de Barcelona s’estén per molts altres teatres, equipaments culturals i espais públics de la ciutat.
La cita estiuenca del Grec amb el públic comença en una data posterior a Sant Joan (24 de juny) i es perllonga fins a la darreria del mes de juliol.
La programació és extensa i diversa i es divideix en apartats diferents:
Grec Festival
Constitueix el cor de la programació, amb espectacles nacionals i internacionals que es programen durant uns dies, són de venda directa del festival i responen al relat del festival. Alguns espectacles són coproduccions en les quals el festival s’implica especialment oferint suport als creadors i creadores. Habitualment, però no sempre, aplega equipaments públics situats a Montjuïc, molt a prop del Teatre Grec. La plaça veïna de Margarida Xirgu no només funciona com una mena de plaça major o centre neuràlgic del festival, sinó que acull també algunes de les programacions familiars i actuacions gratuïtes del festival.
Grec Ciutat
Molts teatres de Barcelona ofereixen, durant el festival, espectacles que acostumen a tenir períodes d’exhibició més llargs. El festival estableix complicitats amb les companyies i les sales que, en aquest apartat, s’encarreguen de vendre les seves pròpies localitats. En algunes ocasions, el Grec Ciutat acull projectes específics, com els que s’han endegat amb la xarxa de sales de proximitat de Barcelona o els que han implicat els museus i centres patrimonials barcelonins.
Activitats de l’espectador
Aconseguir que els espectadors siguin interlocutors actius i ajudar-los a desenvolupar el seu sentit crític. Són alguns dels objectius de les activitats que tenen com a protagonista el públic del festival i que van des de presentacions i xerrades, fins a converses postfunció o clubs de lectura. Les activitats es reparteixen per la ciutat i hi participen, entre d’altres, Biblioteques de Barcelona. Són de lliure accés i estan pensades per ampliar els públics habituals de les arts vives.