Anar al contingut principal
Barcelona cultura

Notícies

Un Grec ple de grans noms de l'escena catalana

dj. 20/06/2024 | 10:00 H

El Grec Festival de Barcelona és una bona oportunitat per veure a la ciutat grans espectacles internacionals, però també és un molt bon aparador per a la creativitat i el talent locals. En teniu una prova, servida per artistes que coneixeu i d'altres que coneixereu ben aviat, en la programació d'enguany.

Aquí trobareu uns quants talents, entre els quals els de David Selvas i Sergi Pompermayer, que han adaptat al món modern, amb l'ajuda de Pablo Macho Otero i en el marc de la companyia La Brutal, un clàssic de Molière, El misantrop (2 i 3 de juliol al Teatre Grec). També una altra coneguda artista de circ i teatre, la clown Alba Sarraute i Les Ofèlies, parteix d'un clàssic, en aquest cas el Macbeth de Shakespeare, per reescriure'l en clau femenina i pallassa. És La Innombrable, que veureu al Mercat de les Flors els dies 3 i 4 de juliol. No us perdeu tampoc, si us agrada el circ, l'actuació de Manuel Rosés i el seu espectacle Ákri a la Fundació Joan Miró (12 i 13 de juliol)

Sense adaptacions i en forma de recital de poesia i música, grans de l'escena estatal, però també destacats noms de l'escena catalana com Lluís Homar i Xavier Albertí tenen molt a veure amb una vetllada dedicada als poemes romàntics clàssics (amb parada en l'obra d'Àngel Guimerà). El muntatge es titula Canciones de amor, de desamor y de piratas i el podreu veure al Teatre Grec els dies 15 i 16 de juliol.

Grans clàssics de l'escena musical catalana, els Dagoll Dagom (a la imatge, en una representació de L'alegria que passa) celebren a la vegada els cinquanta anys de l'arribada als escenaris i la pròxima retirada. Ho fan repassant el bo i millor de les seves produccions i els temes que els van fer famosos. És La gran nit de Dagoll Dagom. 50 anys d'emocions, 50 anys de cançons (Teatre Grec, de l'11 al 13 de juliol).

Enguany, a més de veure un cop més Sílvia Munt dirigint (Les mans, a La Villarroel; del 14 de juliol al 4 d'agost), tornarem a veure en escena un text de Lluïsa Cunillé, dirigit pel ja esmentat Xavier Albertí. És L'últim dia, crònica de la darrera jornada d'un jove, que puja a l'escenari de la Sala Àtrium del 10 al 28 de juliol.

Entre les noves creacions d'autors i autores catalans al Grec 2024, una Angélica Liddell que, del 19 al 21 de juliol porta al Teatre Lliure (entrades exhaurides) DÄMON, el funeral de Bergman. I, al Teatre Romea, la revisió per part de Màrius Serra del Tirant lo Blanc de Joanot Martorell, en una versió que, del 25 de juny al 4 d'agost, dirigeix Joan Arqué.

 

Dansa, música i noves dramatúrgies

Un nou muntatge de Wajdi Mouawad a càrrec d'Oriol Broggi La Perla 29Tots Ocells, arriba al Teatre de la Biblioteca del 25 de juny al 28 de juliol. I, pel que fa a noves creacions, no us hauríeu de perdre Malamort, de Daniela Feixas (Sala Beckett, del 26 de juny al 28 de juliol) ni, Sis hectàrees d'oliveres, nova creació d'Aina Tur que ha guanyat el premi Quim Masó de projectes de producció teatral en l'última edició i que es podrà veure al Hearthbreak Hotel del 2 al 28 de juliol.

Si busqueu altres nous talents catalans, no us perdeu ni el musical Artemis, creació de la jove Mireia Morera(al Teatre Borràs, del 10 al 24 de juliol), ni Em dic Josep, creació de Marc de la Varga a la Sala Flyhard (del 10 de juliol al 3 d'agost). Al Centre de les Arts Lliures de la Fundació Brossa, a més, trobareu les creacions més noves de Guillem Albà (Tota aquesta por que ara tinc; del 18 al 28 de juliol) i de Cris Blanco (Pequeño cúmulo de abismos; del 4 al 7 de juliol). Recordeu que José y sus Hermanas us mostren les seves pors aMorir lo hace todo el mundo (Teatre Lliure Gràcia; del 26 de juny al 7 de juliol). I, finalment, si us agrada el teatre que es regeix per normes diferents i sorprenents, us espera El Conde de Torrefiel en un muntatge, La luz de un lago, que busca explicar-nos històries a partir del so.

Propostes de dansa com la que Sol Picó porta de manera gratuïta a la plaça de Margarida Xirgu (El combat del segle, al vestíbul de l'Institut del Teatre; cal fer inscripció; 28 i 29 de juny; hi ha altres propostes a la plaça) i una nova versió, ampliada, de Sonoma, de La Veronal, formen part dels espectacles de talents catalans que veurem en aquesta edició del Grec.

També hi ha música, és clar. Encapçala l'oferta Sílvia Pérez Cruz (les entrades per als concerts que obren el Grec estan exhaurides), però també Pau Vallvé, que ha venut totes les localitats per al seu concert del dia 8 de juliol; o Rita Payés, que presenta el disc De camino al camino, toquen al Teatre Grec (17 de juliol), igual que uns Antònia Font (18 i 19 de juliol) que debuten al recinte o una CLARAGUIILAR que, el 5 de juliol passa amb Kae Tempest per Paral·lel 62. Belén Barenys i Berta Prieto, finalment, ens parlen amb música sobre història de Ròmul i Rem a Ròmul i Rem. El Musical (L'Auditori; 6 i 7 de juliol).

Comparteix aquest contingut