Anar al contingut principal
Barcelona cultura

Notícies

Grans noms i complicitats internacionals en el Grec 2024

dc. 26/06/2024 | 12:00 H

El Grec Festival de Barcelona és una ocasió per veure a Barcelona grans produccions de creadors internacionals que, durant l’estiu, posen la capital catalana en el mapa de les seves gires. Enguany no és una excepció: hi ha grans de l’escena, la dansa o el circ amb prestigi internacional que passen per Barcelona. I, a més, el Grec fa encara més íntima la relació amb un dels principals festivals d’arts vives d’Europa: el Festival d’Avinyó, amb qui comparteix algunes produccions.

Una d’aquestes produccions és la que firma el polonès Krzysztof Warlikowski  (Elizabeth Costello; 6 i 7 de juliol. Es veurà al Palau dels Papes d’Avinyó i, a Barcelona, com a debut del director, al TNC) o la que ens proposen els catalano-francesos Baró d’evel (Blai Mateu i Camille Decourtye, que presenten Qui som?), al Teatre Grec, del 25 al 27 de juliol, però que també que debuten enguany a Avinyó amb el mateix muntatge.

També podrem veure al Grec la catalana Angélica Liddell, que presenta DÄMON. El funeral de Bergman (Teatre Lliure Montjuïc; del 19 al 21 de juliol) però que, a més, obre amb la mateixa peça, també al Palau dels Papes, el Festival d’Avinyó d’enguany.

La bailaora londinenca amb arrels ghaneses i jamaicanes Yinka Esi Graves, que protagonitza el 25 de juliol una acció al MACBA relacionada amb una exposició de l’artista audiovisual Wu Tsang, també passa enguany, el 18 de juliol, pel Festival d’Avinyó. Ho fa igualment una Lola Arias, gran directora argentina que treballa tant en l’escenari com darrere la càmera. Si no fa gaire presentava el film Reas al festival de cinema de Berlín, ara estrena a Barcelona i al Festival d’Avinyó Los días afuera (Teatre Lliure Montjuïc, 13 i 14 de juliol; a la imatge. Fotografia: Eugenia Kais), versió escènica i musical de la historia d’unes dones i persones no binàries que recuperen la seva vida després d’haver hagut de passar per la presó.

Fins aquí les complicitats més evidents amb un Festival d’Avinyó que tancarà la mateixa artista catalana que obrirà el Grec d’enguany: una Sílvia Pérez Cruz que, en la tasca de presentar al món les cançons del seu disc Toda la vida, un día, porta a Barcelona el seu espectacle Circular (del 26 al 28 de juliol, al Teatre Grec) i, amb ell, tot l’Univers Sílvia Pérez Cruz.

Consulteu la resta de programació del Grec 2024 Festival de Barcelona perquè, més enllà de les complicitats amb el Festival d’Avinyó, hi ha grans noms de l’escena internacional, entre els quals  els de Jan Lauwers i la Needcompanyamb dues propostes (28-30 de juny, al Teatre Lliure Montjuïc) centrades en les obres del Shakespeare més violent (Billy’s Violence) i en les del Shakespeare més divertit (Billy’s Joy).

Johann Le Guillerm, un geni del circ europeu, porta al Grec una conferència performativa, Le Pas Grand Chose, que us endinsarà en el sempre confús territori de la patafísica (del 30 de juny al 2 de juliol, al Mercat de les Flors), mentre que un artista plàstic i performatiu, Serge Attukwey Clottey, porta des de Ghana a Periferia Cimarronas unes performances, Els homes de carbó (3 de juliol), que acompanyen la seva intervenció (Més enllà de la pell) a la façana de la Fundació Tàpies.

Entre les petites grans perles del festival, Lapis Lazuli, una proposta diferent i extremament suggeridora del grec Euripidis Laskaridis. Cal veure’l en acció (Mercat de les Flors; diez 13 i 14) per adonar-se de com de fascinador és el seu espectacle.

Sempre trencadora, la brasilera Christine Jatahy porta a escena (Teatre Lliure; dies 24 i 25 de juliol) la seva visió de HamletEn els plecs del temps, en el qual l’heroi shakespearià és una dona. Més propostes brasileres? En el camp de la dansa, Alice Ripoll aprofita el seu pas pel Mercat de les Flors (14 15 i 16 de juliol), per mostrar una coreografia aCORdo, i estrenar-ne una altra, Zona Franca.

La nova visita a la ciutat de la sempre disruptiva Marlene Monteiro Freitas (CCCB, del 4 al 6 de juliol) ens permetrà veure-la actuar amb un altre mite de les arts del moviment, el també innovador Israel Galván, a la proposta a dos RI-TE.

També en el camp de la dansa, no us perdeu entre la programació del festival la proposta del coreògraf londinenc d’origen israelià Hofesh Shechter que, amb la Hofesh Shechter Company-Shechter II, porta a escena al Mercat de les Flors(del 19 al 21 de juliol) From England with Love. Finalment, entre el 8 i el 10 de juliol, també al Mercat de les Flors, no deixeu de veure Friends of Forsythe, complexa  coreografia firmada per William Forsythe, tot un mite de la dansa, i Raul Rubberlegz Yasit.

Comparteix aquest contingut