Anar al contingut principal
Barcelona cultura

Creació i museus

Creació i museus

Les fàbriques de creació i alguns dels museus de la ciutat protagonitzen unes experiències conjuntes que posen en contacte artistes de disciplines diverses amb els fons d'aquests equipaments.

Les fàbriques de creació i els museus barcelonins protagonitzen un any més una experiència en comú. Un seguit d'espais museístics i patrimonials de la ciutat es converteixen en escenari per als/les residents dels centres de creació artística de la ciutat, que dialoguen mitjançant les seves propostes amb els fons artístics, històrics o etnogràfics que conserva cada espai. 

Alguns dels projectes d'aquesta experiència han esdevingut, com en el cas, enguany, de l'espectacle Extinction Rave (Diagnóstico de Situación) de la Fundación Mis Bragas al Teatre Lliure, en espectacles inclosos en la programació general del Grec.

L'entrada és gratuïta, però cal fer reserva a partir del 20 de juny, a les 10 h.

Reserva (a partir del 20 de juny)

Més informació sobre Creació i museus.

Les propostes d'enguany (del 30 de juny al 7 de juliol) són:

DHUB + LA CENTRAL DEL CIRC

Tipologia de l’espectacle: Circ - instal·lació
Títol: Ressons 
Una experiència que s’inspira en la noció que els sons es propaguen, transformant l'entorn i generant una vivència sensorial única en cada moment. Aquest aparell circense també funciona com un "instrument musical tecnològic", capaç de transmetre sons en resposta al moviment de la performer. Aquestes sonoritats representen la diversitat de persones i activitats que prenen vida dins del museu. La participació del públic converteix aquesta experiència en un paisatge sonor en constant evolució. Volem fer ressonar les veus del públic, connectant-les amb l'entorn i la pròpia experiència, capturant l'essència d'aquesta interacció.
Artistes: Companyia Haa Collective
Concepció, direcció i interpretació: Ingrid Esperança. Disseny de l'aparell i direcció: Betty Cau. Disseny sonor: Joan Lavandeira Dissenyadora de la foto: Magda Lanas
Dates: 6 i 7 de juliol, de 18 a 19.45, cada quinze minuts
Aforament: 25  persones cada 15 minuts. El públic té la llibertat de romandre o retirar-se en qualsevol moment, sense restriccions de temps de permanència. 

MUSEU ETNOLÒGIC I DE CULTURES DEL MÓN (MONTCADA) + LA ESCOCESA

Tipologia de l’espectacle: Dansa i performance
Títol: Baile Enmascarado
La col·lecció de màscares del museu, totes amb les seves històries i narratives, inspiren una proposta que mostra com han canviat els significats, usos i contextos d'aquests objectes. La relació entre les màscares i el teatre, els espais sagrats i els rituals, les protestes polítiques, la cultura pop i el cinema són el tema d'unes peces curtes que es presentaran durant un recorregut per l'equipament.
Artistes: M0nster.L4b: Feña Celedón, Lu Chieregati. Idea, coreografia i creació: _ M0nster.l4b (Feña Celedón, Lu Chieregati). Música: EfeCeEle. Màscares i vestuari: Paola Idrontino, M0nster.l4b, Nicasio Torres. Suport tècnic: Ana Echeverría. Producció: Lu Chieregati. Agraïments: La Escocesa.
Dates: 6 i 7 de juliol, a les 19.00 h
Aforament: 35 persones

LA MODEL + EL GRANER CENTRE DE CREACIÓ

Tipologia de l’espectacle: So i moviment
Títol: INAUDIT
Una col·laboració entre el coreògraf i performer Adrián Vega i el músic i creador Adriano Galante. L'objectiu principal del projecte és revelar un nou patrimoni sonor de La Model de Barcelona utilitzant un enfocament performatiu basat en la memòria sonora de l’edifici, habitada per freqüències, sons i radiacions inaudibles per a l'oïda humana. Una recerca activa que traça una memòria nova del so que coexisteix ara en l’edifici i que està travessada per preguntes com ara: què va ser?, què és?, i sobretot, què podria ser aquest nou espai sonor? Un espectacle híbrid durant el qual es generaran escenes, relacions i paisatges sonors inèdits.
Creació i interpretació: Adrián Vega, Adriano Galante.  Acompanyament teòric: Andrea Soto Calderón. Acompanyament de moviment: Marina Pravkina. Desenvolupament de l’arxiu: Anabel de la Paz
Dates: 3 i 4 de juliol, a leds 20.30 h (Places: 40 persones). 

CASTELL DE MONTJUÏC + HANGAR CENTRE DE PRODUCCIÓ I RECERCA ARTÍSTICA

Tipologia de l’espectacle: Acció acústica
Títol: TOTAL
El 30 de juny de 2019 a les 11.00 hores del matí el vent va arribar de l'est a una velocitat de 19 km/h al Castell de Montjuïc. L'any 2020, a aquesta mateixa hora, va haver-hi calma. En el 2021, venia del sud-oest i la seva velocitat no va aconseguir els 7 km/h. En el 2022 i el 2023, una altra vegada calma. *Jeroni, em diu que ells només poden predir el que passarà una setmana abans i que, si el vent no bufa el 30 de juny de 2024, sempre ens quedarà la brisa. Als músics els explico que el volum dependrà de si el vent acosta o allunya el so i que, encara que existeix la possibilitat que ningú el senti, tot estarà preparat perquè s'escolti..

Artista: Violeta Mayoral. Interpretació: Carlos Santos (saxòfon), M. Carmen García (clarinet) John Guerrero (trompeta) Isaac David Arias (trombó), Gerard Pujol Ventosa (tuba). Acompanyament en la composició i direcció de músics: Maitane Beaumont. Acompanyament i mirada externa: Alex Reynolds. Anàlisi acústica: Mathias Klenner. Assessorament meteorològic: Jeroni Lorente, AEMET. Documentació i muntatge: Gerard Borràs. Disseny gràfic: Diego Bustamante
Agraïments: Martin Vitaliti, Quim Pujol, Luz Broto, Jorge Bravo, Arnau Sala Saez, Pense, Esther Doblas, Anna Manubens, Luciana Della Villa, Ariadna Guiteras,Marc Ribera,Pep Vidal, Idoa Zabaleta, Alberto Peral, Pilar Mayoralas, AEMET, Port de Barcelona, Marzia Matarese
Dates: 30 de juny de 2024, a les 11:00 h (primer passi) i 12.00 h (segon passi). 25 persones per cada passi. És imprescindible fer reserva (més informació el mes de juny).

MUSEU DE LA MÚSICA + CENTRE DE LES ARTS LLIURES DE LA FUNDACIÓ JOAN BROSSA

Tipologia de l’espectacle: Performance / Àpat performatiu / Escena Híbrida
Títol: La festa del llagostí
Neus Masdeu converteix en festa una investigació sobre la relació de Carles Santos amb el menjar, el món mariner i la cultura popular. Gresca, revetlla, tiberi i ballarugues. Passeu, passeu! Agafeu lloc! Que això és un aplec, un homenatge, una trobada, una primera pregunta.
Format i sessions: 
Pregó de la Festa del Llagostí: 
Divendres 28 de juny a les 19 h al Museu de la Música coincidint amb la inauguració de l'exposició Ja saps tocar el piano. Rastre de Carles Santos, d'Ona Balló i Elena Lasala (programació Primavera Santos) 

Reserva prèvia
Festa del Llagostí: 
Dissabte 29 de juny a partir de les 12h a la Brossa. 
Proposta itinerant de carrer que parteix de la Brossa amb cercavila i menjada popular de llagostins al Mercat de Santa Caterina. Aquesta proposta, a part de formar part de la programació del Festival Grec amb Creació i Museus també s'afegeix a la programació de la Festa Major de Sant Pere i Santa Caterina. 
Reserva prèvia. 
Activitats complementàries:
Aperitiu 1: “Fer Festa” 
Dia 15 de juny, d'11 a 14 h
(Taller de moviment amb Elena Carvajal dins del projecte La festa del llagostí, de Neus Masdeu).
Durant aquest taller us convidem a practicar l'experiència compartida de ballar en comunitat en una festa popular, una revetlla efímera amb altres cossos. Saltarem i girarem per agitar-nos i contagiar-nos. Hi haurà música de festa major, capgrossos i els personatges principals de la peça. Entrarem en contacte amb l'univers de l'artista Neus Masdeu i el seu nou treball La festa del llagostí. Hi estan convidades totes les persones interessades a formar part de la cercavila de capgrossos, la festa i dinar popular que tindrà lloc 29 de juny, de 12 a 14 h. 
Al final del taller es farà el recorregut pels carrers escenaris de la cercavila i la festa.
Aforament màxim 20 persones 

Aperitiu 2: “Cola seca entre les mans” (Taller de construcció de capgrossos. Dues sessions)
Sessió 1: Dia 1 de juny, d’11 a 14 h.
Amb Olga Capdevila i Neus Masdeu.
En aquesta sessió construirem les bases de capgròs que es pintaran a la sessió número 2.
Sessió 2: Dia 8 de juny, d’11 a 14 h
Amb Neus Masdeu .
En aquesta sessió es pinten les bases construïdes a la sessió 1.
Una trobada per aprendre la tècnica de construcció de capgrossos que s’ha fet servir per crear els personatges de l’última peça de Neus Masdeu, La festa del llagostí, i per conèixer l’imaginari visual que ha creat l’artista Olga Capdevila al voltant d’aquesta peça. 
Aquest taller es pot complementar amb el taller de moviment que es fa el dia 15 de juny, quan es faran servir els capgrossos construïts, i el dia 29 de juny durant l’assaig general per participar en la comparsa de La festa del llagostí.
A més, l'artista proposa tres activitats obertes al públic amb reserva:
Taller de construcció de capgrossos (1 y 8 de juny): https://fundaciojoanbrossa.koobin.cat/colaseca
Taller de moviment (15 de juny): https://fundaciojoanbrossa.koobin.cat/ferfesta
Assaig general obert (27 de juny; de 18.30 a 20.30 h; Places: 40 persones): https://fundaciojoanbrossa.koobin.cat/assaiggeneral
Artistes: Neus Masdeu
Dates: 29 de juny, a les 12 h (Places: 100 persones)

MUSEU PICASSO + TEATRE TANTARANTANA 

Tipologia de l’espectacle: Performance interactiva i immersiva
Títol: KRUID

KRUID (Espècia), aprofita l’arquitectura del Pati Finestres del Museu Picasso per generar un món de fantasia i unir cossos humans a formes abstractes d’estructures 3D. L’element d’inspiració rau a les històries suggerides pels palaus que conformen el Museu Picasso i el carrer Montcada que l’acull, un entorn que ha sigut i continua sent testimoni de fusions interculturals, punt de reunió i d’intercanvi de tota mena d’experiències i mercaderies. Un carrer banyat per un munt d’olors, colors i formes que conviuen o friccionen segons el moment històric en què es troben. 

KRUID ens trasllada de manera immersiva a un entorn canviant, ple de diferències, diversió, comprensió, confrontació, construcció, destrucció...  una narrativa virtual que cobra vida i crea històries gràcies a la interacció de la performer i del públic, convertint-se en la primera performance de dansa contemporània immersiva interactiva en realitat mixta que es fa al país. 
Carles Castaño i Sau-Ching Wong provenen de diferents orígens i disciplines artístiques. Es van unir recentment per a investigar un nou llenguatge artístic fent ús de la seva visió compartida per trobar nous significats i propòsits dins la fusió de virtualitat i el cos humà. Les implicacions de la tecnologia que tenim al nostre abast avui dia és el que els interessa. Utilitzant-la aconsegueixen projectes totalment immersius.

Amb els seus coneixements combinats creen projectes que generen preguntes i diàlegs entorn de les interaccions immersives digitals i els sentits i emocions humanes.

Una coproducció del Teatre Tantarantana i el Museu Picasso, dins dels projecte Creació i Museus del Grec 2024 Festival de Barcelona

Creació i direcció d'immersius: Sau-Ching Wong, Carles Castaño Oliveros. Coreògrafa i performer: Sau-Ching Wong. Entorns 3D: Carles Castaño Oliveros. Espai sonor i composició: Juan Cristóbal Saavedra. Desenvolupador:Adrián Puig Artós. Producció executiva: Servicios Inmersivos*.

Dates: Dimarts, 2 i dimecres, 3 de juliol. Dos passis, a les 21.30 i a les 22.15 hores. 

Espai: Pati Finestres del Museu Picasso