Blog
Viatge als antípodes. Alguns noms que has de conèixer d'Oceania
Per Andreu Gomila
El Grec 2019 ens farà saltar d'Àsia a Oceania, del continent més poblat del món al continent més petit, anglosaxó tot ell, però amb unes arrels profundes lligades a la seva història precolonial i un impuls cultural de gran abast a Occident. Per preparar el viatge, us oferim una sèrie de noms que us serviran per trencar el tòpic 'aussie' tan preeminent, per exemple, al Regne Unit i als EUA. Artistes que creen més enllà de l'allargada ombra de Rupert Murdoch.
Lemi Pofasio (Samoa, 1962): el coreògraf i ballarí polinesi és un vell conegut dels escenaris barcelonins, gràcies a que el 2010 va presentar al Mercat de les Flors 'Tempest: Without a Body' i el 2011, 'Birds with skymirrors'. Peces de gran impacte visual, de gran bellesa, que reflexionen sobre la relació de l'ésser humà amb la natura. És un gran introductor dels ritus ancestrals de les poblacions originàries oceàniques en la dansa contemporània.
Cate Blanchett (Ivanhoe, Austràlia, 1969): guanyadora de dos Òscars de Hollywood i amb una llarga carrera cinematogràfica, potser pocs en coneixen aquí la consolidada trajectòria en el món del teatre. Del 2008 al 2013, va codirigir la Sydney Theatre Company amb el seu marit, el director d'escena Andrew Upton. Ha fet des de Blanche Dubois a 'Un tramvia anomenat desig' a la Claire de 'Les criades'. L'any passat, va ser nominada als Tony pel seu paper a la versió del 'Platonov' de Txékhov que va interpretar a Broadway.
J. M. Coetzee (Ciutat del Cap, 1940): nascut a Sud-àfrica, però nacionalitzat australià, va guanyar el premi Nobel de literatura 2003. El seu llibre més australià és, segurament, 'Elizabeth Costello', una novel·la extraordinària sobre el mal, l'erotisme i la creació literària. Sempre diu que quan va arribar a Austràlia va aprendre a somriure.
Helmut Newton (Berlín, 1920 – Los Angeles, 2004): famós pels seus nus femenins i els talons d'agulla, Helmut Newton és un dels grans fotògrafs del segle XX, va adoptar la ciutadania australiana després d'haver fugit de l'Alemanya nazi i d'un breu pas per Singapur. Va fer la Segona Guerra Mundial amb l'exèrcit australià. David Bowie, Madonna, Dalí o Gwyneth Paltrow van ser immortalitzats per un dels genis del glamour.
Circa (Brisbane, 2004): la companyia de circ australiana ha estat al Grec amb 'Beyond' (2014) i 'Opus' (2013), cosa que demostra l'alt nivell dels 'aussies' en la matèria. Segurament, amb quebequesos i francesos, els australians són qui millor han entès de què va el circ contemporani, amb espectacles que barregen gèneres. Una altra gran companyia dels antípodes és Circus Oz.
Sydney Dance Company (Sydney, 1969): dirigida des de 2009 pel coreògraf català Rafael Bonachela, és la companyia de dansa més prestigiosa d'Austràlia, amb actuacions regulars als cinc continents. Té una escola per on passen 80.000 alumnes cada any i el seu repertori barreja el ballet clàssic amb el més contemporani.
Benedict Andrews (Adeilade, 1972): resident a Reykjavík, el director d'escena forma part de l''star system' del món teatral anglosaxó, amb obres que s'estrenen a Londres, Berlín i Nova York. En els últims anys ha fet el pas al cinema i a l'òpera amb notable èxit. La versió que va fer de 'Les tres germanes' de Txékhov al Young Vic londinenc, premi de la crítica de 2012, és del millor que hem vist en teatre mai.
Katherine Mansfield (Wellington, 1988 – Fontainebleau, 1923): autora d'una obra breu, però sòlida, Katherine Mansfield és una de les grans autores del segle XX gràcies a uns contes tèrbols i magistrals (publicats en català per l'Avenç) i a uns 'Diaris' que ens ofereixen la dimensió d'una dona que va anar de Nova Zelanda fins a Londres per estudiar al Queen's College i que va vagar per Europa per mor d'una tuberculosi que la va matar als 35 anys.
AC/DC (Sydney, 1973): la banda de rock creada per Angus i Malcolm Young és una de les més llegendàries de la història encara en actiu. Nascuts a Escòcia, són un mite per a almenys tres generacions d'australians, amb himnes com 'It’s A Long Way To The Top (If You Wanna Rock ‘N’ Roll)' que sonen a tots els pubs del país. Han venut uns 200 milions de discos, cosa que els situa en el número 14 en la llista de bandes més populars de la història. Per cert, a Austràlia no els diuen 'ei-si-di-si', sinó 'Acca Dacca'.
Australian Dance Theatre (Adelaide, 1965): dirigida per Garry Stewart des de 1999, és la companyia de dansa de bandera australiana, amb actuacions regulars als principals teatres del món. Radicalment contemporània, però sense perdre de vista mai el llegat clàssic, el 2008 van fer 'G' al Mercat de les Flors i el 2013, 'Proximity'.
Peter Weir (Sydney, 1944): el director d''El club dels poetes morts' (1989) o 'El show de Truman' (1998), ha estat nominat fins a quatre vegades per a l'Oscar al millor director i ha guanyat premis com els BAFTA britànics i els César francesos. És un dels grans realitzadors del nostre temps.