Blog
Un cop d'ull al passat
Ha arribat el dia!! El de la nostra primera cita. I en tenim ganes, de debò, sobretot d'explicar-te algunes de les sorpreses que ens oferirà el Grec 2016. Però, primer, hem decidit fer un cop d'ull al passat, als primers 40 anys de festival Grec i fins i tot a anar una miqueta més enrere. Ens hi voleu acompanyar? Apa, comencem pel principi.
Alguna vegada t'has plantejat què fa un teatre d'estil grec en un dels vessants de la muntanya de Montjuïc? Saps qui el va construir? I, sobretot, per què?
Si has pensat que podia ser obra d'aquells grecs que ens van llegar Empúries, t'emportaràs una decepció: a ambdues obres les separen 2.500 anys d'història. El Teatre Grec es va construir, com bona part de la resta d'equipaments de la muntanya de Montjuïc, per acollir l'Exposició Internacional que es va celebrar a Barcelona el 1929. El va dissenyar una parella d'arquitectes, Ramon Reventós i Nicolau Maria Rubió i Tudurí, que van buscar la inspiració en l'amfiteatre més famós de tots aquells que van construir els antics grecs, el d'Epidaure. Amb tot, aquell és una miqueta més gran que el nostre: se suposa que acollia 14.000 espectadors, mentre que en el nostre n'hi caben poc més de 2.000.
Els constructors van anar per feina i encara que el Grec es necessitava pel 1929, el 1923 ja estava acabat. Tot estava preparat: els diaris anunciaven un esdeveniment que seria sonat, però un giravolt de la Història va els aixafar la guitarra: Miguel Primo de Rivera va protagonitzar un cop d'estat amb el consentiment d'Alfons XIII i de part de la societat catalana que no intuïa on s'estava ficant- i amb aquest rerefons marcial la cita lúdica va haver d'ajornar-se. Fins quan? Un altre dia te n'expliquem els detalls.