Anar al contingut principal
Barcelona cultura

Blog

Grec i Avinyó: dos festivals amics i set produccions

dl. 03/06/2024 | 16:00 H

Per Andreu Gomila

La ‘germanor’ entre els festivals Grec i d’Avinyó s’ha anat fent cada cop més intensa en els últims anys. Comparteixen juliol. I aquest 2024, moltes més coses. Fins a set obres que han passat o passaran per Barcelona visitaran la Provença aquest estiu. I no només perquè la llengua espanyola sigui la convidada especial d’Avinyó. La sintonia entre els dos certàmens és especial. Aquestes són les produccions que tenen en comú.

1. Sílvia Pérez Cruz: la cantant catalana obrirà el Grec i tancarà Avinyó, tot un luxe per a una artista que ha teixit complicitats amb els dos festivals. El de Barcelona li dedica tot un focus: a més de l’espectacle inaugural, el Grec ha creat el segell ‘Univers Sílvia Pérez Cruz’, que ens permetrà retrobar o descobrir els seus companys de viatge. A Avinyó, l’empordanesa ja hi ha estat, el 2018, al Palau dels Papes amb Rocío Molina, gràcies a ‘Grito pelao’. Un espectacle que van estrenar al Teatre Grec i que també va fer el viatge al festival francès. Allà, aquest 2024, Pérez Cruz actuarà a l’Opéra Grand Avignon el 21 de juliol i hi cantarà el seu últim disc, ‘Toda la vida, un día’.

2. ‘Història d’un senglar (o alguna cosa de Ricard)’: coproduïda pel Grec i estrenada el 2020 a Temporada Alta durant el singular de Grec a Grec que es va gestar durant la pandèmia, l’obra de l’uruguaià Gabriel Calderón i interpretada per Joan Carreras trepitjarà el Festival d’Avinyó del 12 al 21 de juliol. El muntatge serà el primer totalment en català que visita el certamen provençal. Gràcies a ell, Carreras ha guanyat tots els premis i, del 2020 ençà, no ha parat de fer-lo, amb estades perllongades a Barcelona i Madrid, i una imponent gira estatal. Calderón explica la història d’un actor que s’està preparant per fer de Ricard III, el malvat de Shakespeare.

3. ‘DÄMON. El funeral de Bergman’: Angélica Liddell té la responsabilitat, aquest 2024, d’inaugurar el Festival d’Avinyó al Palau dels Papes. Hi porta la segona part de la trilogia que té en curs i que va estrenar amb ‘Vudú (3318) Blixen’ a Temporada Alta 2023 i que visitarà el TNC la temporada que ve. Si aleshores va parlar-nos del seu funeral, en una obra catàrtica de sis hores, ara es fixa en un dels grans cineastes de la història, el suec Ingmar Bergman. Liddell passarà pel Grec el 20 i el 21 de juliol després d’obrir Avinyó el 29 de juny. L’artista manté una molt bona relació amb els dos festivals d’estiu, que han coproduït, en els últims anys, bona part dels seus espectacles.

4. ‘Qui som’: sembla mentida, però els Baró d’Evel de Blai Mateu i Camille Decourtye no han estat mai al Festival d’Avinyó. Amb ‘Là’ i ‘Falaise’, estrenats al Grec, han recorregut mitja Europa, però al certamen provençal encara no els coneixen, tot i tenir la base ben a prop, a l’Alta Garona. ‘Qui som’ arribarà primer, doncs, a Avinyó, a primers de juliol. I la raó és clara: han creat l’espectacle en residència a La FabricA du Festival d’Avignon. Els Baró d’Evel compten, com sempre, amb la col·laboració dels Mal Pelo (Pep Ramis i Maria Muñoz), que l’any passat van debutar al festival francès. L’escenografia és de Lluc Castells i comptaran, en escena, amb molta gent d’aquesta banda del Pirineu, com Yolanda Sey i Miquel Fiol.

5. Yinka Esi Graves: l’any passat vam descobrir al Grec la potència de la ‘bailaora’ afrobritànica Yinka Esi Graves gràcies a ‘The Disappearing Act’, una peça coproduïda, entre d’altres pel festival barceloní i Africa Moment. Aquest estiu trepitjarà Avinyó el 18 de juliol. Una setmana després la tornarem a tenir al Grec, al MACBA, al servei de la nova lectura de la ‘Carmen’ de Bizet que proposa l’artista Wu Tsang. Un programa doble Barcelona-Avinyó que demostrarà per què Graves és, avui, en boca de tothom.

6. ‘Los días afuera’: l’argentina Lola Arias coneix tant el Grec com el Festival d’Avinyó, però no hi ha estat mai amb la mateixa peça el mateix juliol. Fins a ‘Los días afuera’, que arribarà a la Provença abans que a Barcelona. Aquí, la coneixem des del 2019, quan ens va deixar espaterrats amb ‘Campo minado’, una peça que reunia soldats argentins i britànics que van esbatussar-se a les Malvines el 1982. Ara, portarà als dos festivals un espectacle que neix de la seva intenció de mostrar-nos com viuen una sèrie de dones després d’haver estat a la presó. Compta amb una colla d’exconvictes que ja van participar al seu film ‘REAS’, estrenat a la Berlinale 2024.

7. ‘Elizabeth Costello’: fa més de vint anys que el director polonès Krzysztof Warlikowski estrena al festival d’Avinyó, però ara feia una dècada bona que no hi posava un peu. Hi torna aquest estiu amb la versió que ha perpetrat de la novel·la de J.M. Coetzee ‘Elizabeth Costello’. A Barcelona, Warlikowski no hi ha estat mai. El vam tenir el 2008 a Temporada Alta amb ‘Dybbuk’, però, tot i la relació estreta que manté amb la capital catalana, la nova producció del Nowy Teatr de Varsòvia serà la primera que es veu a la ciutat. Aquí, arribarà al TNC. A Avinyó, a l’aire lliure, al Palau dels Papes.

SEGUEIX LLEGINT: No són genis. El teatre contemporani polonès a través de Lupa i Warlikowski
 

Compra d'entrades