Anar al contingut principal
Barcelona cultura

Blog

Els col·lectius creatius joves que cal seguir: VVAA, José y sus Hermanas, Íntims, Las Huecas, Mos Maiorum, Lalínea, Desasosiego

dl. 28/11/2022 | 17:15 H

Per Andreu Gomila

Barcelona i Catalunya continuen generant espais de creació per a joves artistes de les arts escèniques. En l'última dècada han sorgit companyies i col·lectius que s'han convertit en senyals d'identitat del teatre i la dansa i dels gèneres híbrids del país i de la ciutat. Bons exemples en són La Veronal, El Conde de Torrefiel, Sixto Paz o La Calòrica. Però hi ha vida més enllà de tots aquests, alguns dels quals han fet el salt internacional com a 'troupes' de primer nivell. La roda continua girant i avui dia tenim col·lectius molt actius, amb personalitats individuals amb vida pròpia, que van escampant el seu talent arreu, amb edats que volten la vintena i la trentena curta.

Col·lectiu VVAA
(Clara Aguilar, Sofia Gallarate, Max Grosse Majench, Elena Martín, Marc Salicrú, Laura Weissmahr i Anna Serrano)
Apareguts el 2016 amb 'Like si lloras', un projecte fruit d'Els Malnascuts, programa de suport a la creació jove de la Sala Beckett, els VVAA ens han ofert ja espectacles memorables com 'Pool (no water)', que van fer amb Íntims Produccions, i 'This is real love'. Cadascun dels seus membres, a més, tira endavant una carrera en solitari força reeixida en diferents camps. Elena Martín s'ha fet un forat en el món del cinema, amb pel·lícules com 'Júlia ist' (2017) i 'Creatura' (2023). Anna Serrano dirigeix teatre. Clara Aguilar és un referent en la creació d'espais sonors i música original de molts espectacles. I Marc Salicrú s'ha fet un nom imprescindible com a escenògraf. Martín diu que han après a fer teatre “des de l'acció”.

Íntims Produccions
(Sandra Pujol, Isaac Baró, Oriol Esquerda i Marc Cartanyà)
'Dels intestins una soga i del cul un sac de gemecs', estrenat el març del 2022 a la Sala Beckett, on van ser companyia resident la temporada passada, és l'últim espectacle d'aquest col·lectiu lleidatà que es va donar a conèixer amb una magnífica versió del 'Wasted', de Kae Tempest, dirigida per Iván Morales. Marc Cartanyà participa al 'Creatura', d'Elena Martín i Sandra Pujol, i ha format part també de Les Impuxibles a 'FAM', la tropa de les germanes Clara i Ariadna Peya. Com a companyia teatral, els Íntims han sabut desenvolupar un llenguatge sense categories i d'un impacte visual molt potent.

José y sus Hermanas
(Gemma Polo, Alejandro Curiel, Marta Díez, Carolina Manero i Glòria Ribera)
Acaben d'estrenar el seu quart espectacle, 'Concurso de malos talentos', al Teatre Lliure, on fa dos anys que són companyia resident. Nascuts a l'Institut del Teatre, ja ens van impressionar amb el seu primer espectacle, creat com a taller acadèmic, 'Los bancos regalan sandwicheras y chorizos', que el 2017 es va emportar el Premi de la Crítica al Millor Espectacle Revelació. Treballen amb la memòria històrica i personal. Gemma Polo també forma part del col·lectiu musical Roba Estesa i ha treballat, entre altres, amb Juan Navarro i Gonzalo Cunill. Glòria Ribera ha creat en solitari 'Parné', que va estrenar el 2021 a l'Antic Teatre.

Mos Maiorum
(Ireneu Tranis, Alba Valldaura i Mariona Naudin)
Fa set anys que van aparèixer com a companyia que treballa el teatre documental i polític, i ens ha ofert espectacles tan punyents com 'Gentry' (2018), en el qual oferien una mirada molt crítica i immersiva en el fenomen de la gentrificació. Aquesta tardor han estrenat el 'work in progress' 'Solar', que ja han portat a un dels laboratoris escènics del CCCB. Ireneu Tranis va formar part del repartiment de l'aclamada versió teatral del 'Canto jo i la muntanya balla', d'Irene Solà. Mariona Naudin té un projecte sòlid en solitari des de fa una dècada i també és integrant de la companyia Los Detectives. I Alba Valldaura fa anys que treballa com a creadora d'espectacles per a infants i joves.

Las Huecas
(Júlia Barbany, Esmeralda Colette, Núria Coromines, Andrea Pellejero i Sofía Ana Martori)
'Aquelles que no han de morir' (2021) va posar el públic sobre la pista d'una companyia formada íntegrament per dones amb un llenguatge propi molt potent. Ara mateix estan creant ja el seu proper espectacle que encara no té títol final, però sí un de treball, 'Vincles', del qual faran un tast als laboratoris escènics del CCCB aquest desembre. Gairebé totes gaudeixen de projectes individuals que, també, tot just engeguen. Júlia Barbany va estrenar al TNT 'Diversión obligatoria', que ha passat per l'Antic Teatre aquest desembre. Esmeralda Colette és música, ha gravat un disc i va portar a l'Antic Teatre 'Se mira pero no se toca' el 2021. I Andrea Pellejero integra, amb Adrià i Rut Girona, la companyia Monte Isla, que ja porta uns quants espectacles sobre les espatlles.

Lalínea
(Úrsula Tenorio i Erik Forsberg)
Lalínea va néixer el 2019 a Barcelona i, durant la temporada 2020-2021, va ser la companyia resident del Teatre Lliure amb 'José y la Barcelona disidente', estrenat al Grec 2021, i en el qual Úrsula Tenorio explicava la vida del seu oncle José Tenorio, dissident sexual dels anys setanta. A finals de novembre van estrenar 'Pupilas pintaban mis sábanas. Quadre #1: Cheli' a l'Antic Teatre, primera part d'un gran projecte documental sobre les vides reals d'usuaris d'heroïna a la Barcelona dels anys setanta-noranta. La segona part, 'Pupilas pintaban mis sábanas. Quadre #2: Teresa', ha guanyat el premi Adrià Gual de l'Institut del Teatre i es podrà veure al Grec 2023.

Antic Teatre 24-27/11/2022 Pupilas pintaban mis sábanas. Quadre #1: Cheli de Lalínea from Antic Teatre BCN on Vimeo.

Col·lectiu Desasosiego
(Àlex Solsona, Carla Coll i Camille Latron)
Fruit del seu pas per l'ERAM de Girona, van presentar oficialment a FiraTàrrega el seu primer espectacle, 'Un segundo bajo la arena', versió de les 'Bodas de sangre', de Lorca, que passarà la primavera del 2023 pel Maldà. També han estat al Festival Z, un nou esdeveniment adreçat als joves que se celebra a Girona al juliol. A Tàrrega van obtenir el premi Moritz a la Millor Estrena de Carrer 2022.

SEGUEIX LLEGINT: Rocío Molina: “Dins el cos hi ha totes les paraules”