Anar al contingut principal
Barcelona cultura

Blog

Avui, sí! Avui inaugurem el Grec!

dj. 21/04/2016 | 09:00 H

28 de juny de 1929. El dia encara clarejava. Barcelona acollia el Congrés Internacional del Teatre i els congressistes havien viscut un dia de discussions i debats intensos. Cap a dos quarts de set de la tarda un autobús els va recollir a la Diputació i els va dur a la muntanya de Montjuïc: primer van visitar-ne els jardins i després van ocupar les grades del Teatre Grec. Dalt de l'escenari una dona, una actriu, Josefina Tàpies (1903-1988), els va delectar amb una poesia d'Emilio Carrere i una altra d'Àngel Guimerà; a continuació, l'actor Enrique Jiménez va recitar Maragall. I, després dels aplaudiments, els congressistes van sopar al restaurant de Miramar. Una inauguració un pèl minsa? Doncs segurament, però va ser la primera vegada que la paraula dels poetes va ressonar a les pedres del Grec.

No obstant això, per assistir a un espectacle amb una mica més de nivell no va caldre esperar gaire. Va ser al setembre d'aquell any quan Àurea de Sarrà (amb l'escriptor Ambrosi Carrión) va omplir l'escenari amb un art que molts comparaven al de Sarah Bernhardt o Isadora Duncan. Àurea de Sarrà, filla d'una família que hi havia fet molts diners a Cuba, amiga de Carles Rahola i Joan Estelrich, apadrinada per l'escultor Josep Clarà que va voler ser el seu Pigmalió, havia inventat uns cants plàstics amb els que havia triomfat per tota Europa. I amb els que també va captivar Barcelona: l'èxit de 1929 la va obligar a tornar en 1930. La Vanguardia publicava el 26 de juny de 1930:

Se ha ultimado el programa de los próximos festivales clásicos en el teatro griego de la Exposición, en la siguiente forma:

Primer festival (29 de junio, por la tarde): Estreno de los poemas de Ambrosio Carrión Mediterránea y Fedra, el primero de asunto catalán y el segundo de asunto clásico inspirado en la leyenda helénica, por Áurea de Sarrá, que ostentará en ello a un tiempo sus altas cualidades de danzarina y de actriz.

Segundo festival (domingo 6 de julio, por la tarde): El mimodrama clásico Niobe, sobre el poema de Ambrosio Carrión, que será recitado e interpretado por Áurea de Sarrá. Este mimo-drama fue creado para un festival del Palacio de la Música Catalana. Ahora se dará totalmente transformado y enriquecido por el acompañamiento de un coro de danzarinas. Además se estrenará la fantasía danzada Les Veremes, interpretada también por Áurea de Sarrá y él coro de danzarinas.

Tercer festival (domingo 13 de julio): El poema trágico de Ambrosio Camón, Fedra, creación de Áurea de Sarrá.