Blog
Arthur Miller, cent anys no són res
Arthur Miller va ser molt més que el marit, durant cinc anys, de Marilyn Monroe. Arthur Miller (Nova York, 1915 Connecticut, 2005) va ser un dels grans dramaturgs nord-americans del segle passat que, ara, en part gràcies a la celebració del centenari del seu naixement, torna amb força als escenaris de mig món. El Grec alçarà el teló aquesta nit amb una de les seves obres més conegudes, Les bruixes de Salem, amb direcció d'Andrés Lima i protagonitzada, entre altres, per Lluís Homar, Nora Navas, Borja Espinosa, Nausicaa Bonnin, Carles Canut i Carme Sansa; i programarà després El preu, dirigida per Sílvia Munt i interpretada per Pere Arquillué, Ramon Madaula, Lluís Marco i Rosa Renom. Però és que aquests dos textos també es reposen en molts altres escenaris, inclosos els de Broadway.
Una de les estrelles d'aquest Grec, Ivo van Hove (hi presentarà De stille kracht) ha signat dues de les reposicions més memorables de Miller. Van Hove va estrenar al febrer del 2015 Panorama des del pont al Young Vic de Londresamb un repartiment encapçalat per Mark Strong. L'èxit de crítica va ser aclaparador: Una de les més grans produccions teatrals de la dècada, afirmava, per exemple, The Times; i els aplaudiments el van ajudar a creuar l'Atlàntic i presentar la seva adaptació un any després als escenaris de Broadway, on va tornar a triomfar: Van Hove va guanyar el Tony al millor director en l'última edició d'aquests premis. Així que el director va revalidar l'aposta per Miller i va estrenar The crucible (que aquí coneixem com Les bruixes de Salem) i va tornar a acaparar l'èxit amb un repartiment encapçalat per Ben Whishaw (Cloud Atles, Skyfall, I'm Not There i El Perfum) com a Proctor, el paper que a l'amfiteatre de Montjuïc recaurà en Lluís Homar. Com a prova dels aplaudiments rebuts, la crítica del The New York Times.
Però no ha estat Van Hove l'únic a recuperar Miller, ja s'ha anunciat que la temporada vinent podrà veure's a Broadway The prize (El preu) amb direcció de Terry Kinney.El preu, que Sílvia Munt estrenarà al Teatre Goya, es va estrenar el 1968 al Royale Theater on Broadway. Tres dècades després, Miller explicava com havia estat la gènesi del text: la Guerra de Vietnam i la reacció davant del nou teatre d'avantguarda.
També es pot veure aquests dies als escenaris de Londres el primer text escrit per Arthur Miller, No Villain, amb direcció de Sean Turner al Trafalgar Studios; i Tots eren fills meus, dirigit per Martha Henry, al Stradford Festival d'Ontario.