Blog
9 de BCN. Les companyies del Grec 2019
Per Andreu Gomila
Davant del daltabaix, els joves han agafat el bou per les banyes i s'han organitzat en companyies per tirar endavant els seus projectes artístics. I davant d'això, el Grec no podia mirar cap a una altra banda. D'aquí que, a la programació del festival d'aquest estiu, hi hagi un nombre important de 'troupes' de la ciutat que, soles o aliades amb altres equips d'aquí o internacionals, presenten els seus nous espectacles . Totes tenen una història al darrere i moltes coses per explicar.
1. The Mamzelles + La MaMa Experimental Theatre
L'any passat vam poder veure a la sala Hiroshima l'experiència de la companyia italiana Motus amb aquest peculiar teatre de Nova York, en què els seus integrants ens explicaven d'on venien, qui eren. Enguany, es giren les tornes i són dues noies, Bàrbara Mestanza i Paula Ribó, actrius de The Mamzelles, les que relataran la seva experiència de viatjar a la ciutat nord-americana per muntar, ni més ni menys, que 'Ricard III'. En tot aquest periple, les ha acompanyat l'artista multidisciplinar Jason Trucco.
2. Parking Shakespeare + Carla Rovira i Israel Solà
Els Parking Shakespeare fa deu anys aquest estiu. Una dècada durant la qual han donat vida al repertori del Bard al parc de l'Estació del Nord. Per celebrar-ho, el Grec els convida a sortir del seu 'teatre' per convidar-los al Teatre Grec per tancar el certamen. I ho fan posant tota la carn a la graella. Per una banda, el director de La Calòrica, Israel Solà, muntarà una versió de 'Titus Andrònic'. Per l'altra, Carla Rovira ('Aüc', 'Màtria'...) farà una versió feminista de 'L'amansiment de les fúries'. Un còctel explosiu amb drama i comèdia per a tots els públics.
3. Els Pirates Teatre
Més Shakespeare. Aquesta vegada a càrrec d'una tropa que ha aconseguit aixecar un projecte ben complicat de fer teatre musical en català, tirat endavant per gent jove, que busca innovar i subvertir el gènere, sobretot a través de les obres del geni anglès (han fet 'Nit de reis', 'Somni d'una nit d'estiu', etc.) i del seu teatre al barri Gòtic, El Maldà. Amb 'Les feres de Shakespeare' s'enfronten al seu projecte més gran, ja que tenen el repte d'omplir el Condal. Només tenen una cosa: talent a dojo.
4. Sixto Paz
Quan pot, la companyia de l'autor i director Pau Roca es tira a la piscina. I el que farà amb la periodista i artista Júlia Beltran a La Seca, 'Así bailan las putas', apunta a cançó de l'estiu, ja que, a través d'una classe de 'twerk' es desmuntaran tots els mites masclistes que envolten la dansa. Un alliberament de la cultura androcèntrica del món en tota regla. Els Sixto Paz, en els últims anys, ens han sorprès amb espectacles com 'Tender Napalm' (Grec 2017) o l'últim, 'Les coses excepcionals', un dels espectacles de 2018.
5. Les Antonienes
Després de portar a escena Ibsen, Shakespeare i Txékhov, entre d'altres, la companyia d'Oriol Tarrason ha decidit muntar una història escrita pel mateix Tarrason en un canvi de registre total, ja que a 'Un dia qualsevol' parlen de l'amistat, l'amor, la vellesa i la solitud. Amb un repartiment força heterogeni: Annabel Castan, Imma Colomer, Pep Ferrer i Quimet Pla. Un salt cap endavant que ha comptat també amb la complicitat de La Villarroel.
6. Atresbandes + Quartet Brossa
Amb 'Solfatara' i 'Locus Amoenus', la companyia capitanejada per l’Albert Pérez Hidalgo va aconseguir fer-se un nom nord enllà. I ara s'alien amb un dels grups instrumentals més divertits i valents de la ciutat, el Quartet Brossa, per estrenar una peça 'polifònica' a l'Auditori. Parlaran del totalitarisme a través de la figura del compositor rus Dimitri Xostakóvitx. Un col·laboracionista, una víctima o un heroi? Perquè ho esbrinem, han preparat un muntatge multidisciplinar.
7. Obsekené + Quitte ou Double
Fa un temps ja que els Obskené, creadors d'espectacles híbrids com' Alpenstock', 'Ciutat de vidre' i 'Fuenteovejuna, breve tratado sobre las ovejas domésticas', són a Montreal descobrint l'escena quebequesa. I fruit del seu viatge ha nascut 'Intersections', un projecte cuinat a la ciutat nord-americana amb Mireille Camier i que pujarà a escena a cinc ciutats: Barcelona, Tunis, Mont-real, Teheran i Taipei. A cadascuna d'elles, tindrem cinc artistes que han viscut, des de dins, moviments revolucionaris: la revolució verda (Teheran, 2009); la revolució tunisiana (Tunis, 2011); el moviment dels Indignats (Barcelona, 2011); la primavera de l’Arç (Mont-real, 2012) i el moviment del Gira-sol (Taipei, 2014).
8. Societat Doctor Alonso
Sofía Asencio i Tomàs Aragay són ja uns clàssics de l'escena més compromesa i valenta de la ciutat. I aquest any han assumit el repte del Grec de crear un no-espectacle. 'Wanted': dos dels seus actors, Hipólito Patón i Txubio Fernández, es vestiran de 'cowboys' i recorreran els espais del festival. Faran de Hoodoo Brown, un conspiranoic que pensa que l'origen de tots els problemes del món és als EUA, i Soapy Smith, que es fixa en els detalls més aparentment avorrits i vulgars de la vida quotidiana a Amèrica i a Europa.
9. T de Teatre
Fa poc van celebrar els 25 anys al Grec amb 'E.V.A.', un èxit majúscul que ha fet un munt de funcions a Barcelona, Madrid i Buenos Aires, entre d'altres. Ara intenten una altra clau de volta amb 'Cançó per tornar a casa', una peça de la dramaturga uruguaiana Denise Despeyroux en la qual tres ex actrius parlen de l'èxit i del fracàs alhora que un impostor apareix en les seves vides. Petita proposta que aspira a gran obra.