Tothom qui hagi vist treballar alguna vegada el grup de performers de l’Agrupación Señor Serrano coneix el seu mètode: expliquen històries amb un narrador o narradora que manipula maquetes i figures diverses i que forma escenes que són copsades i retransmeses mitjançant càmeres de vídeo en directe. L’any 2020, aquest col·lectiu escènic va endegar un projecte paral·lel, una trilogia que ara podem veure completa per primer cop a Barcelona i que té algunes peculiaritats: està concebuda perquè les nenes i els nens se sentin espectadors autònoms i, per tant, no hi ha adults a la sala més enllà del grup de performers o del personal del teatre; conta tres històries diferents que introdueixen els infants en els mites grecs amb un llenguatge i uns referents propers a la seva vida. En lloc de donar respostes concloents, proposa al jove públic un diàleg constructiu sobre alguns temes molt actuals amb la voluntat clara de desenvolupar l’esperit crític.
I ho fa per explicar, amb figures en miniatura, peces d’un joc de construcció, passejades en directe per Google Maps, quadres, còmics i fragments de films, tres de les històries que formen el substrat cultural occidental. La primera La primera (dissabte, 2 de juliol, a les 12.00 h) és la de les Amazones, un grup de dones guerreres que fa més de tres mil anys van crear una societat alternativa i exclusivament femenina. Són iguals les nenes i els nens? S’han de resoldre tots els conflictes pacíficament? Les amazones i alguns “herois” grecs són els protagonistes d’aquesta història, però també ho són les Pussy Riots, les Guerrilla Girls i alguns dels seus antagonistes més masclistes (sí, inclòs el veí de dalt o el de baix). Una segona peça (dissabte, 2 de juliol, a les 18.00 h) explica a nenes i nens la història d’un Prometeu que roba el foc als déus per donar-lo a la humanitat i se sacrifica patint un càstig cruel. Però, qui són els Prometeus moderns? Els espectadors i espectadores més joves ho descobriran mentre els parlen de Prometeu i Zeus, del doctor Frankenstein i la seva “criatura” i, també, de Julian Assange i Scotland Yard. Finalment, nenes i nens podran reflexionar sobre la relació entre l’ésser humà i la natura gràcies a la història de la deessa Demèter (diumenge, 3 de juliol, a les 12.00 h), responsable de l’equilibri del medi ambient, que haurà de sotmetre la voracitat consumista del rei Erisícton (potser la imatge de la humanitat mateixa) a un càstig exemplar. Pel camí, la desforestació amazònica, la roba barata que comprem i les hamburgueses que mengem.
Una aproximació a l’antiguitat clàssica per a públics menuts que el 2021, només amb la primera peça, Prometeu, va obtenir el premi FETEN (Feria Europea de Teatro para Niños y Niñas de Gijón) i el Drac d’Or de la Fira de Teatre de Lleida a l’espectacle més innovador, a més del Drac d’Or Julieta Agustí, també de la Fira de Teatre de Lleida, al millor espectacle.
Dissabte, 2 de juliol, a les 12.00 h: Amazones
Dissabte, 2 de juliol, a les 18.00 h: Prometeu
Diumenge, 3 de juliol, a les 12.00 h: Demèter
Una coproducció del Grec 2022 Festival de Barcelona i l’Agrupación Señor Serrano.
Espectacle creat amb el suport de la Sala Beckett durant una residència artística la temporada 2020-21.
Amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Centro de Cultura Contemporánea Condeduque, Mostra Igualada.Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Sala Beckett, Centro de Cultura Contemporánea Condeduque, Mostra Igualada.
Espectacle per a espectadores i espectadors d’entre 7 i 11 anys (sense públic adult a la sala).
Dramatúrgia i direcció: Olympus Kids Performer: Jofre Carabén Música: Roger Costa Vendrell Elaboració de les maquetes: Lola Belles Management: Art Republic