Més enllà de la pell

  • Escena híbrida

Serge Attukwei Clottey

Una segona pell cobrirà, a partir del juliol, la Fundació Antoni Tàpies. L’hi col·loca un artista ghanès que reflexiona sobre l’ecologisme i el nostre sistema econòmic, polític i social. Acompanyeu-lo en una passejada que acabarà en concert.

Heu sentit mai a parlar de l’afrogalonisme? Descobrireu en què consisteix aquest concepte artístic creat per Serge Attukwei Clottey a la Fundació Antoni Tàpies a partir d’aquest juliol. Així doncs, en el marc de l’Any Tàpies, s’ha convidat aquest artista a revestir la façana de l’edifici protomodernista que ocupa en el carrer d’Aragó amb tot de tessel·les (les peces quadrades o cúbiques que formen un mosaic; a la imatge, detall de l’obra cortesia de Serge Attukwei Clottey) com les que fa servir en les seves creacions. Totes tenen aquells colors grocs que coneixeu dels contenidors de plàstic que feu servir per reciclar l’oli de cuina. Amb aquests pots reciclats s’han fet les tessel·les que veureu i que són tota una invitació a pensar en el reciclatge, el medi ambient i la manera com vivim. Us ho planteja un artista que viu entre Labadi (a tocar d’Accra, la capital de Ghana) i Los Angeles i que en les seves creacions ha explorat el que anomena afrogalonisme. Fa referència a la recerca de la relació que uneix els dipòsits grocs de benzina, o galons, de la seva ciutat, un element molt present en el seu treball, i el consum i les necessitats de l’Àfrica moderna. L’artista, que ha fet servir la instal·lació, la performance, la fotografia i l’escultura en les seves obres, és el creador de Ghana’s GoLokal, una organització que vol transformar la societat a partir de l’art. 

El treball de l’artista té implicacions referides al colonialisme i a l’herència que ha deixat en el món d’avui, tal com veureu el dia 2 de juliol, durant la inauguració de la intervenció de la façana de la Fundació. I és que Serge Attukwei Clottey protagonitza un recorregut performatiu a peu que sortirà des de la Fundació Antoni Tàpies a les 19.00 hores, travessarà el passeig de Gràcia, passarà per davant d’alguns edificis de la Barcelona colonial i arribarà fins als jardins del Teatre Nacional de Catalunya. Attukwei Clottey, que s’encarregarà de crear els elements visuals i sonors que formen part de la passejada, recorrerà aquest espai acompanyat d’una vintena de persones, entre estudiants de l’escola de disseny EINA i persones vinculades al projecte Periferia Cimarronas, a més del públic que s’hi afegeixi. Es tracta, doncs, d’un projecte col·lectiu de caràcter comunitari. En arribar al Teatre Nacional, la festa acabarà amb un concert als jardins del Teatre Nacional a càrrec de Momi Maiga, un músic, cantant i compositor senegalès resident a Catalunya que és tot un especialista en la interpretació amb la kora.

Recordeu, finalment, que el mateix Serge Attukwei Clottey ofereix, a la sala Periferia Cimarronas els dies 3 i 4 de juliol, una performance amb una de les ambientacions sonores site specific que caracteritzen les creacions de l’artista.

Una producció de la Fundació Antoni Tàpies.
Un projecte comissariat per Imma Prieto, directora de la Fundació Antoni Tàpies.

Fitxa artística

Creació artística: Serge Attukwei Clottey
 

Video

Dates

  • Calendari
    Del 2 de juliol a l'1 de desembre
  • Espai

    Fundació Antoni Tàpies
    http://www.fundaciotapies.org

    Carrer d'Aragó, 255

  • Llenguatge
    -
  • Preu
    Entrada lliure