El Holland Festival, els festivals d’Edimburg i d’Avinyó o escenaris com el Lincoln Center de Nova York o el Théâtre de la Ville de París s’han rendit al talent de Lemi Ponifasio, un director, dissenyador i coreògraf de Samoa que, partint en moltes ocasions de la història i les arrels pròpies, s’ha acostat als mons del teatre i de la dansa contemporània d’una manera radicalment innovadora i poc convencional. Ara dirigeix una creació amb la plataforma de reflexió crítica xilena MAU Mapuche, amb la qual toca temes que van des del poble maputxe mateix fins a la natura, la identitat femenina i el poder. La protagonitzen dues dones que porten a escena els seus talents i els seus cossos, eines que fan servir per parlar-nos de les comunitats de les quals procedeixen i, a la vegada, de la història de Xile i del futur del país. Una d'aquestes artistes és Elisa Avendaoo Curaqueo, una dona de la comunitat maputxe procedent de la regió xilena de La Araucanía, Premi Nacional de Música 2022 a Xile. Ha viscut tota la vida immersa en la cultura del seu poble, estudiant i practicant el mapudungu, la medicina tradicional maputxe, o component i interpretant, com fa en aquest espectacle, música tradicional de la seva comunitat. Fa servir la llengua maputxe en les seves interpretacions, però també instruments tradicionals que ens parlen de la rica cultura del seu poble. Compartint l'escenari amb ella Natalia García-Huidobro, una artista xilena que ha desenvolupat una línia molt personal de creacions de flamenc contemporani en col·laboració amb artistes de disciplines diverses, entre els quals hi ha artistes visuals i músics destacats. Lidera la companyia La Típica des de l’any 2000 i, entre els muntatges que ha dirigit, hi ha El arrebato, Our prayer o A ras de tierra. Juntes, totes dues artistes protagonitzen una reflexió sobre el poder de l’Estat i la repressió que pateix el poble maputxe que conté elements rituals molt propis de les propostes de Lemi Ponifasio. L’espectacle o performance ha estat creat entre Nova Zelanda, on treballa el director, i Xile, on es va estrenar.
Una producció del Grec 2020 Festival de Barcelona i la Fundación Teatro a Mil.
Aquesta gira de Love to Death (Amor a la muerte) té el suport del Ministerio de las Culturas, las Artes y el Patrimonio de Chile i de la Dirección de Asuntos Culturales del Ministerio de Relaciones Exteriores de Chile.
Espectacle recomanat per a espectadors i espectadores a partir de 15 anys.
L’espectacle conté nus en escena.
Direcció: Lemi Ponifasio. Interpretació: Elisa Avendaño, Natalia García-Huidobro. Coreografia: Lemi Ponifasio, Natalia García-Huidobro. Il·luminació: Helen Todd. Música i so: Elisa Avendaño Curaqueo and Lemi Ponifasio. Operador de llums i fotografia: Alex Waghorn. Operador de so: Jean Paul Mengin. Direcció tècnica: Martin Montaner Responsable de producció: Fernanda Pardo Fotografia addicional: Lemi Ponifasio