Si la Barcelona del segle XX té una novel·la de culte, és la que va retratar en tres volums la història de la ciutat entre els anys setanta i noranta del segle XX. El Grec acull un primer tast, amb elements musicals, de la primera adaptació teatral de l'obra.
Desequilibrada, enfebrida, apassionant... Així, en paraules de l'actor, director, guionista i artífex d'aquest muntatge, Iván Morales, és la novel·la riu que va publicar entre els anys 2002 i el 2003 l'escriptor Francisco Casavella. Era el retrat en tres volums de la vida de Fernando Atienza, representant d'una Barcelona que treia el cap en els còmics, la literatura o l'escena artística, però que va ser invisibilitzada en el món del teatre, el cinema o la televisió. La Barcelona que retrata aquesta novel·la va quedar sepultada sota altres relats, d'aquí la importància de recuperar-la i completar, d'aquesta manera, el reflex que ens torna el mirall i entendre l'origen de tantes coses que vivim avui. Amb Fernando Atienza viurem una infantesa als barris de barraques de Montjuïc, una adolescència entre els poderosos de la Transició i una joventut amb rerefons olímpic, repartida entre la bohèmia de la plaça Reial i la burgesia benestant de Sant Gervasi. I sobre totes aquestes vivències, la llegenda del Watusi, una mena d'heroi o més aviat d'antiheroi de barri que alimenta l'imaginari del protagonista... Ell ens parla de la nostra ciutat amb poesia i amb humor, amb sinceritat i fent denúncia, amb un pòsit romàntic que sona a funk i a rumba, que fa olor de tabac, de concert de punk i dels pixats d'una cantonada de la plaça Reial.
Porta aquests ambients i aquestes olors a escena Iván Morales, que durant el Grec 2023 ens oferirà un primer tast del que serà la versió teatral d'El día del Watusi, que s'estrenarà pròximament. De moment, pren la forma d'un semimuntat, una mena de missa laica en honor del messies Watusi durant la qual es presentarà l'adaptació del primer volum de la novel·la, Los juegos feroces. I, com que es veurà al Paral·lel, una avinguda amb una relació històrica amb la música i els espectacles de varietats, inclourà moments per escoltar, o fins i tot per ballar al ritme de la música que punxarà el mateix Iván Morales.
S'encarrega d'interpretar el personatge d’Atienza Enric Auquer, un actor de Rupià (Baix Empordà) que l'any 2020 va ser premi al millor actor revelació als premis Goya de cinematografia per la interpretació al thriller de Paco Plaza Quien a hierro mata. A més del Goya, per aquesta pel·lícula va obtenir un premi Feroz, un Gaudí i una Medalla del Círculo de Escritores Cinematográficos. Paral·lelament, per la seva feina al film del 2021 Fuga, va guanyar la Biznaga de Plata al Festival de Màlaga. I, per la sèrie Vida perfecta ha rebut un Ondas i dos Premis Feroz. L'intèrpret s'enfronta ara al seu primer protagonista absolut en una representació teatral.
Una coproducció del Grec 2023 Festival de Barcelona, Teatre Lliure, Los Montoya i Cassandra Projectes Artístics.
Aquest espectacle ha rebut una de les beques Barcelona Crea atorgades per l'ICUB.
Autoria: Francisco Casavella. Adaptació i direcció: Iván Morales. Interpretació: Enric Auquer, Àlex Monner, Xavi Sáez, David Climent, Raquel Ferri, Bruna Cusí. Col·laboració: Raynald Colom. Direcció de moviment: David Climent. Llums: Ana Rovira.Ajudantia de direcció: Júlia Barbany. Composició musical: Jordi Busquets. Direcció de producció: Júlia Simó Puyo. Fotografies: Landri A.