Els musicals nord-americans van marcar tota una època per a les persones de països que, a l’altra riba de l’Atlàntic, vivien vides ben diferents de les que es veien a la pantalla. Però, i si aquell món fascinant amagava mecanismes de dominació política i econòmica adreçats a diluir la lluita de classes? Aquest és el punt de partida d’una nova experiència escènica amb els veïns i les veïnes de Ciutat Vella que formen part del projecte artístic comunitari de l’Antic Teatre. Aquest cop, posen en comú les seves pròpies vides i records amb les imatges, fastuoses i optimistes, dels musicals en general i, en concret, del món glamurós imaginat per Bob Fosse. Les històries personals del conjunt de participants neixen a partir de l’anomenada arqueologia del quotidià, una metodologia que proposa la recuperació de la memòria viva a partir d’un document, objecte o fotografia. Aquest relat de vida quotidiana, que ens parla de la postguerra, la moral nacional-catòlica del franquisme, el trànsit cap a la democràcia i les vides a crèdit, tindrà com a contrapunt les coreografies de Bob Fosse, reproduïdes en escena i en directe pels i per les participants. Aquí no és tan important una execució perfecta, com el plaer d’expressar-se artísticament a través de la paraula i del moviment. Un dret, un gaudi i una reivindicació. Coordinen la proposta Marta Galán Sala i Montserrat Iranzo i Domingo, en col·laboració amb el músic Pau de Nut i l’actor i realitzador de vídeo Abel Montes.
Marta Galán Sala és autora i directora de textos per a l’escena des de l’any 1999, artista-educadora i gestora cultural. Entre 1999 i 2011 estrena una desena de projectes d’arts escèniques amb destacada projecció nacional i internacional. Des del 2009 i a través de la plataforma TRANSlab, ha coordinat i dirigit diferents projectes on les arts escèniques són eines pel desenvolupament cultural comunitari i/o la transformació social. Des de fa 5 anys, coordina el projecte de teatre comunitari de l’Antic Teatre. Entre altres, ha presentat a la programació del Grec experiències escèniques com La Bellesa (L’Antic Teatre al Grec 2017), Rebomboris (programa ART i PART - Xarxa de cures, ahir i avui, L’Antic Teatre al Grec 2018), Akana (2018) o Som aquí per millorar les nostres vides (Grec 2021). Aquest cop ha treballat conjuntament amb Montserrat Iranzo Domingo, una especialista en disciplines que van de les arts escèniques i la dansa a l’educació, passant pel treball social i la salut mental, i que ha treballat sovint en projectes de dansa social i amb grups de risc. El 2012, el seu projecte Dansalut va guanyar el premi Dansacat en la categoria de dansa i societat.
Una projecte produït per l’Antic Teatre.
Creació i interpretació: Veïns i veïnes del projecte artístic comunitari de l’Antic Teatre (Aurora Roig González, Emilia Martín Moreno, Maria Isabel Gutiérrez, Jonathan Carrilero, Enrique Ibáñez, Mercè Martínez, Mari Cruz Paván, Francesca Navarrete, Yolanda Prieto, Montserrat Cussó, Laura Alonso, Nélida Ester Díez) Acompanyament terapèutic i transmisión coreogràfica: Montserrat Iranzo Domingo Enregistrament i edició de vídeo: Abel Montes Adaptació, composició musical i disseny del so: Pau de Nut Disseny de la il·luminació i coordinació tècnica: equip tècnic de l'Antic Teatre Estudiants d'Eòlia - Escola Superior d'Art Dramàtic: Mireia Obregon, Julia Turu, Marina Garcia Galán, Sol Carner Coordinació i direcció del projecte artístic comunitari de l'Antic Teatre: Marta Galán Sala, Montserrat Iranzo Domingo Producció: Antic Teatre Fotografia: Alessia Bombacci