Laika

  • Teatre

Xirriquiteula Teatre

La primera gossa astronauta de la història inspira un espectacle per a tota la família que ens explica de manera molt visual un episodi fonamental en la història dels viatges a l’espai però que és, també, el relat d’un abús.

Tot va passar (perquè aquesta història s’inspira en fets reals) l’any 1957, quan la Unió Soviètica va llançar a l’espai per primera vegada un animal que ha acabat passant a la història per ser el primer ésser a orbitar al voltant de la Terra. Era una gosseta anomenada Laika que, en aquest muntatge, corre pels parcs i les places de Moscou sense ni imaginar-se que el seu destí era als mateixos estels que veia cada nit. I és que ella va ser la protagonista d’una història trepidant que la va dur a la nau espacial Sputnik II i a orbitar al voltant del nostre planeta. Però, tot i constituir una aventura apassionant, la història de Laika no es va acabar gaire bé, com a mínim per a la protagonista d’aquesta història. D’aquí que Xirriquiteula Teatre aprofiti l’ocasió per explicar-nos una història paral·lela: la d’aquells que, com la mateixa Laika, són víctimes d’abusos i es troben immersos, sense voler-ho, en les lluites de poder d'altres.

Laika és una producció de la mateixa companyia i, en bona part, el mateix equip artístic que va portar a escena l’aplaudidíssima Papirus, una obra que ha estat de gira per més de vint països i que va guanyar el 2007 els premis al millor espectacle i a la millor direcció a la Fira Internacional de Teatre Feten (Gijón) i el premi Drac d'Or de la Fira de Titelles de Lleida a la millor escenografia. L'espectacle és fruit d'un llarg i intens treball col·lectiu que barreja les aportacions, habilitats, coneixements i visions de cadascun dels artistes que hi participen.

Un titella expressament construït per a aquest muntatge, una banda sonora especialment composta i una escenografia que es completa amb ombres i retroprojeccions són alguns dels elements d’una proposta escènica per a tots els públics que ens parla de les meravelles del cel però, també, de les injustícies de la Terra.

Una producció de Xirriquiteula Teatre.
Amb el suport de l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC).
Amb la col·laboració de l’Institut Ramon Llull, el Centre d’Arts Escèniques Teatre Zorilla de Badalona, el Centre de Cultura de Cardedeu (CECUCA) i el Festival Sementes d'Almada (Portugal). 
Espectacle en residència a Cal Gras (Avinyó) dins del programa especial de suport a la creació Testimoni Escènic. 
L’exposició que acompanya l'obra, produïda també per Xirriquiteula, ha rebut el suport del Museu de Badalona i del Grec 2018 Festival de Barcelona.

Espectacle per a espectadors i espectadores a partir de 6 anys.

Fitxa artística

Creació i dramatúrgia: Col·lectiva (Enric Cases, Marc Costa, Christian Olivé, Daniel Carreras, Iolanda Llansó) Direcció escènica: Enric Ases Escenografia i attrezzo: Marc Costa Vestuari i utillatge: Iolanda Llansó Projeccions: Christian Olivé Il·luminació i espai sonor: Daniel Carreras Música original: Albert Joan Veus en off: Iolanda Llansó Efectes sonors: Edgar Vidal (Vidal 2 FX) Edició i producció de la banda sonora: Jero Castellà Construcció del titella: Marc Costa, Iolanda Llansó, Joan Pena. Construcció de l'estructura: El Taller d’en Lagarto (Josep Sebastià) Suport en l'attrezzo: Alberto Carreño / Patxworkinflables (Patxo) Imatge gràfica: Mireia Cardús Fotografia i vídeo: Vent-o (Sergi Canet) Impressions gràfiques: FM Gràfics Web: Elisenda Solà, Circuit Integrat Producció executiva: Mireia Cardús Administració: Obsidiana / Raquel Martínez Producció: Obsidiana / Daniel Carreras Distribució: Obsidiana / Mònica Garcia Distribució internacional i comunicació: Obsidiana / Maria Gallardo

Dates

  • Dates
  • Espai

    Sant Andreu Teatre - saT!
    http://www.sat-teatre.cat

    Carrer de Neopàtria, 54, 08030 Barcelona, Espanya

  • Durada
    60
  • Llenguatge
    Espectacle sense paraules
  • Preu
    10