La història d’un actor que es disposa a interpretar el personatge de Ricard III en l’obra de William Shakespeare deixa pas a una reflexió sobre els mecanismes de poder en el món actual i sobre l’ambició dels éssers humans.
Prenent com a punt de partida l’obra del dramaturg anglès, l’autor i director Gabriel Calderón va estrenar el 2013 a l’Uruguai Algo de Ricardo, la mateixa peça que ara arriba, amb un nou títol, en versió catalana i dirigida per primer cop per l’autor mateix, al Grec Festival de Barcelona. Els mecanismes del poder contemporani, però també les relacions de l’actor amb l’espectador, són el tema de la història, una peça irreverent que parla del teatre dins del teatre i que, a més, ho fa amb un to clarament crític. Un actor, interpretat per Joan Carreras, es prepara per afrontar el paper de la seva vida, el d’aquell rei lleig i geperut, despietat i ambiciós que retratava el dramaturg britànic. Però l’actor, malgrat la gran oportunitat que representa el paper per a ell, no està gens satisfet. A mesura que avancen els assajos, les afinitats entre l’actor i el personatge que representa es van fent evidents. Sí, tots dos són intel·ligents, tots dos són extremament ambiciosos i tots dos, en conseqüència, farien el que fos necessari per desempallegar-se dels qui consideren els seus enemics... Un text ple d’emocions que no només explica una història, sinó que indueix a una reflexió profunda sobre la condició humana.
L’autor i director és una de les grans veus del teatre uruguaià actual, creador de més d’una vintena de peces teatrals i guanyador del Premio Nacional de Literatura de l’Uruguai en dues ocasions. Entre les creacions més conegudes de Gabriel Calderón hi ha Mi muñequita (la farsa), estrenada l’any 2004. Les seves obres s’han vist a l’Argentina, el Brasil, Espanya, França, els Estats Units, Mèxic, Panamà, Costa Rica, l’Equador, Bolívia i el Perú. Ha passat en diverses ocasions pel Temporada Alta i, el 2015, va dur al Teatre Nacional de Catalunya Que rebentin els actors.
Com a protagonista hi ha Joan Carreras, un dels grans noms del panorama interpretatiu català, que ha treballat amb directors que van de Ferran Madico, Rosa Novell o Magda Puyo a Ariel García Valdés o David Plana. A més, ha col·laborat sovint amb Àlex Rigola (de Nixon Frost a 2666, passant per The End) i ha estat dirigit també per Toni Caffiero i Marcial Di Fonzo Bo, entre d’altres.
Una coproducció de Grec 2020 Festival de Barcelona i Temporada Alta 2020.
ACTIVITATS PARAL·LELES
Dimecres 2 de desembre a les 19.30 h
Coneix Gabriel Calderón, Joan Carreras i contextualitza el muntatge
Uns dies abans de la funció, aprofita per contextualitzar l’espectacle que veuràs. Inspirat en Ricard III, Història d’un senglar és un muntatge on Gabriel Calderón dirigeix un equip català.
Activitat gratuïta amb reserva prèvia.
En directe des del Zoom de Temporada Alta, prèvia inscripció.
Autoria i direcció: Gabriel Calderón Interpretació: Joan Carreras Escenografia: Laura Clos Vestuari: Sergi Corbera Il·luminació: David Bofarull Fotografia: Felipe Mena Producció executiva: Luz Ferrero Cap de producció: Clàudia Flores Distribució i comunicació: Bitò