Els exorcismes en què participava Jacint Verdaguer són el punt de partida d’una instal·lació que reflexiona sobre el concepte de la possessió. El muntatge, amb un nombre de visites limitat, ha estat enregistrat i penjat a la xarxa.
La crisi sanitària de la covid-19 ha obligat a establir mesures de protecció que han limitat el nombre d’espectadors i espectadores que podien accedir a algunes de les propostes del Grec Festival de Barcelona. Però no hi ha excusa per no veure’n algunes de tan interessants com la que ha plantejat cabosanroque, és a dir, la unió dels talents de Laia Torrents Carulla i Roger Aixut Sampietro. És una obra de teatre expandit: és a dir, aquí la dramatúrgia sobrepassa els límits i l’espai convencionals d’un muntatge escènic. La instal·lació reprodueix un pis del barri de la Ribera on, al final del segle XIX, mossèn Cinto Verdaguer assistia als exorcismes que s’hi practicaven. Notes del mateix Verdaguer, comentades i revisades pel poeta Enric Casasses, i intervencions enregistrades del cantaor Niño de Elche i la bailaora i coreògrafa Rocío Molina formen part de la proposta, que reflexiona sobre el fenomen de la possessió i les seves implicacions socials, estètiques, biològiques i, finalment, teatrals.
Una coproducció de Grec 2020 Festival de Barcelona, cabosanroque, La Filature - Scène nationale de Mulhouse, Temporada Alta i Fundació Lluís Coromina.
Amb el suport de la Fundació Verdaguer, el MUHBA (Museu d’Història de Barcelona) i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Concepte, creació, dramatúrgia, direcció, disseny de so, composició i escenografia: cabosanroque (Laia Torrents Carulla, Roger Aixut Sampietro) Text: Jacint Verdaguer, Maya Deren Traducció del text de Maya Deren: Martí Sales Música original: cabosanroque (versions del Veni creator, de Raban Maur, i de The Unanswered Question, de Charles Ives) Disseny de la il·luminació: Cube.bz, cabosanroque Vídeo i realització de l’enregistrament: Frau - Recerques Visuals, cabosanroque Construcció de l’escenografia: Kike Blanco, cabosanroque Producció executiva i distribució: Helena Febrés Fraylich Participació enregistrada: Niño de Elche (cantaor), Rocío Molina (bailaora), Enric Casasses (poeta), Manuel Delgado (antropòleg), Gerard Horta (antropòleg), Ricard Torrents (especialista en Verdaguer), Carme Torrents (museòloga), Lourdes Porquet (viròloga), Xavier Rebodosa (viròleg), Pau Rodríguez (psicòleg), Laia Torrents i Roger Aixut (cabosanroque) Interpretació dels versos de Jacint Verdaguer: Núria Martínez Vernis (poeta), Jordina Boix (directora de la Fundació Verdaguer) Interpretació del pare A. F. (exorcista): Joan Solana Agraïments: Casa Museu Verdaguer, Departament d’Antropologia Social de la Universitat de Barcelona, CCCB (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona) i Enric Casasses, perquè sense els seus Dimonis (Verdaguer Edicions, 2014) no existirien els nostres. Fotografia: José Hevia