Les propostes d’enguany són:
El parc
Creació: Obskené (Ricard Soler) / Teatre Tantarantana
Disciplina: teatre
Espai: Jardí Botànic Històric
Data: 1 de juliol
Horari: 19.00 h
Reserva d'entrades
El parc és un projecte d’investigació de la companyia Obskené que pren el paisatge tal com és, que habita l’espai on té lloc el que és real i el transforma, per uns moments, en una ficció del que és inesperat. Mescla el que és quotidià amb el que resulta extraordinari per donar pas a un univers femení que posa el món en perspectiva. Amb el so d’un programa de ràdio com a fil conductor, el muntatge presenta una desena de trobades atzaroses entre desconegudes, mentre els espectadors són testimonis d’una successió de converses íntimes i úniques, de coincidències i atzars. Una reivindicació dramatúrgica de l’espai públic com a indret de trobada entre persones desconegudes.
Una coproducció del Teatre Tantarantana i el Museu de Ciències Naturals.
Idea original i direcció: Ricard Soler Mallol Dramatúrgia textual: Eva Redondo Interpretació: Mireia Illamola, Teresa Vallicrosa, Júlia Truyol Veu en off: Eva Redondo Ajudanta de direcció: Inés García- Pertierra Tècnic de so: Iván Chamorro Producció executiva: Teresa Petit
La pell Rosetta
Creació: Laura Maure i altres
Disciplina: música, acció performativa i instal·lació immersiva
Espai: Museu Etnològic i de Cultures del Món (Seu Montcada)
Data: 2 de juliol
Horari: 12.00 i 18.30 h
L'entrada és lliure.
Un gran nombre de les llengües d’arreu del món estan desapareixent a un ritme alarmant. Es calcula que, a la fi del segle xxi, només quedarà el 10% de les llengües que actualment es parlen al món. La pèrdua d’una llengua suposa un empobriment de la Humanitat en múltiples aspectes. Fruit d’un procés de recerca, experimentació i reivindicació de llengües en perill com són el tibetà, l’amazic o el xamacoco combinades amb paraules en desús del català, neix La pell Rosetta, una acció que vincula la performance d’un trio ambulant de tres veus femenines amb un vestuari inspirat en les col·leccions del Museu Etnològic i de Cultures del Món que inclou una instal·lació immersiva.
Una coproducció de Fabra i Coats: Fàbrica de Creació i el Museu Etnològic i de Cultures del Món.
Concepte i composició musical: Laura Maure Interpretació: Efímeres (Mati Pando, Leti Rodríguez, Laura Maure) Direcció artística: Hansel Nezza, Laura Maure Vestuari: Loana Flores Instal·lació immersiva:Esteban Crucci
El sol s’abaixarà hi haurà ordre
Creació: Urati Laboratori (Albert Chamorro, Marta Lofi, Sergio Camacho)
Disciplina: escena híbrida
Espai: El Born Centre de Cultura i Memòria
Data: 2 i 3 de juliol
Horari: de 10 a 14 h i de 15 a 19.30 h. Passis per a dues persones cada 15 min.
Reserva d'entrades
Prenent el títol d’un vers de Joan Brossa, el projecte d’investigació El sol s’abaixarà hi haurà ordre s’acosta al món dels somnis de manera artificial, partint de les imatges hipnagògiques del poeta i de l’obra de l’artista i mèdium Josefa Tolrà. La realitat virtual esdevé el motor que aprofundeix en l’espai més recelós de la consciència. Entenem el món dels somnis com les ruïnes de la nostra memòria. Amb l’eina de la realitat virtual com a vehicle, es transporta l’espectador a un viatge pel món dels somnis, on els paisatges plàstics i sonors generats permetin treure el cap en un territori que sempre ha estat barrat.
Una coproducció de la Fundació Joan Brossa - Centre de les Arts Lliures i El Born Centre de Cultura i Memòria.
Autoria i escenografia: Urati laboratori Concepte, posada en escena, vídeo: Albert Chamorro Realització plàstica: Marta Lofi Espai sonor: Sergio Camacho
Col·laboració en la creació: Fundació Joan Brossa - Centre de les Arts Lliures, El Born Centre de Cultura i Memòria, Estruch - Fàbrica de Creació de Sabadell, l’Institut de Cultura de Barcelona i Generalitat de Catalunya - Departament de Cultura.
Registres evanescents
Creació: Constanza Brncic, Alfredo Costa, Blanca Tolsà, Tristán Pérez-Martín, Beatriz González, Bárbara Raubert / Graner, centre de creació de dansa i arts vives
Disciplina: performance, acció
Espai: Museu de la Música
Data: 8 de juliol
Horari: 21.30 - 22.45 - 00.00 h
Reserva d'entrades
Al petit pis de Gràcia del desaparegut músic i agitador cultural Víctor Nubla, l’equip de Registres evanescentshem estat escoltant música, mirant vídeos i objectes, bevent cervesa, parlant i buscant com s’aborda l’arxiu personal reflex de la seva vida. L’atzar i les afinitats estètiques han estat dues de les metodologies aplicades per extreure materials del fons. També l’interès per formats de registre obsolets, tant visuals com sonors, com ara cassets i cintes VHS. D’aquest procés, n’han sorgit dimensions visuals, sonores i corpòries que reflecteixen l’evanescència de tota superfície de registre i que parlen de la memòria, l’arxiu, l’ordre i el caos, la fragilitat de la vida i la rotunditat de la mort.
Una coproducció del Museu de la Música de Barcelona – Centre Robert Gerhard i Graner, centre de creació de dansa i arts vives. Amb la col·laboració de Gràcia Territori Sonor..
Direcció: Constanza Brnčić Amb les col·laboracions artístiques de: Blanca Tolsà (ballarina i coreògrafa), Alfredo Costa-Monteiro, (músic i poeta), Tristán Pérez-Martín (realitzador de vídeo i fotògraf), Bárbara Raubert (acompanyament artístic) i Beatriz González Magadán (mirada externa i ajudantia de direcció) Agraïmients: María Vadell i l'equip de Gràcia Territori Sonor, Sara Ojanguren Producció: Museu de la Música i Graner
No verbal
Creació: Aurora Caja
Disciplina: circ
Espai: Museu Picasso de Barcelona (accés per la plaça Jaume de Sabartés, s/n)
Data: 9 i 10 de juliol
Horari: 18.30 h
Reserva d'entrades
No verbal és un espectacle de circ i arts plàstiques de l’artista Aurora Caja que entra en contacte i dialoga amb l’espai museístic del Museu Picasso.
Un viatge de descoberta que es revela com la llum en la foscor.
Un relat físic que parla de l’ésser humà des de la seva honestedat més animal.
Una lluita per trobar la veu pròpia en un món ple de soroll.
Una rebel·lió.
El punt en comú entre l’obra de Pablo Picasso i la peça d’Aurora Caja és l’interès per jugar amb les possibilitats de fragmentació de la figura humana, d’expressar-se a partir de la recerca de noves possibilitats corporals.
Una coproducció de La Central del Circ i el Museu Picasso de Barcelona.
Creació i interpretació: Aurora Caja Mirada externa: Alejandro Dutra, Chiara Marchese Col·laboració com a mirada externa: Núria Curcoll, Stefan Kinsman, Roma Monasterio Vestuari: Eulàlia Roca, Aurora Caja Disseny d'il·luminació i so: Gabriela Bianchi F. Escenografia: Miquel Giol, Aurora Caja Administració: Les Thérèses. Suport a la creació: Ésacto’Lido - École supérieure des arts du cirque Toulouse-Occitanie (França), La Central del Circ - Fàbrica de Creació de Barcelona, i Café de las Artes Teatro, de Santander.
Castells a l’aire
Creació: Raquel Gualtero i Raquel Klein
Disciplina: dansa
Espai: Castell de Montjuïc
Data: 9 de juliol
Horari: 20.45 h
Reserva d'entrades
El duo format per Raquel Gualtero i Raquel Klein segueix, amb Castells a l’aire, el procés de recerca iniciat amb La rebelión de las aburridas. Al Castell de Montjuïc mostraran un nou projecte d’investigació que parteix de la idea de la mirada i de les seves múltiples focals, del castell com a element de vigilància, control, talaia, mirador i la relació que té amb la ciutat. La magnitud del castell, les distàncies i proporcions, seran l’escenari d’una peça en la qual el cos i la mirada dialoguen per sacsejar i fer vibrar el que és inamovible.
Una coproducció de La Caldera i el Castell de Montjuïc.
Creació: Raquel Gualtero i Raquel Klein / La Caldera Interpretació: Carla Pérez, María Carbonell, Barbara Cappi, David Santana, Mar Garcia, Javier Guerrero, Lena Juan, Dario Oyarzun, Ona Cros Suport tècnic: Guillen Bonfill Disseny lumínic: Arnau Sala So: Adrià Juan, Albert Tarrats Acompanyament: Inés Lambisto
CORPUS. Una exposició escènica
Creació: Irene Vicente
Disciplina: teatre
Espai: Museu Frederic Marès
Data: 10 de juliol
Horari: 12.00 h
L'entrada és lliure.
Les arts plàstiques han estat presents als teatres des de l’inici dels temps. CORPUS és una exposició que mira de revertir aquesta relació: l’art escènic entra al museu per formar part del seu relat juntament amb les peces que hi viuen. A partir de CORPUS, el públic podrà reinterpretar algunes de les obres exposades al museu a través de les accions que aquestes peces representen.
Una coproducció de la Nau Ivanow i el Museu Frederic Marès.
Creació: Irene Vicente / Nau Ivanow Interpretació: Irene Vicente
Salvapantalles fantasma
Creació: Daniel Moreno Roldán
Disciplina: instal·lació, art i tecnologia
Espai: Museu del Disseny de Barcelona
Data: 12 de juliol
Horari: 19.00 h (presentació)
Exposició: Del 8 al 31 de juliol
L'entrada és lliure.
A partir d’una instal·lació audiovisual formada per diversos televisors “obsolets” i per un sistema d’emissió de televisió analògica, Daniel Moreno Roldán vol reflexionar sobre la cultura actual del progrés tecnològic, l'obsolescència i la nostàlgia vers la tecnologia. Una proposta inèdita que obre un espai de debat entorn de la tecnologia i l’ètica. Moreno és membre i cofundador del Club de Videojocs, un grup de persones interessades en els videojocs més enllà del seu paper com a formes d’entreteniment. És també productor musical i dissenyador de so.
Una coproducció de l'Hangar, Centre de producció i recerca d’arts visuals i el Museu del Disseny de Barcelona.
Amb la col·laboració d'Albert Sánchez i Daniel Miracle
Creació: Daniel Moreno Roldán Instal·lació: Daniel Moreno Roldán
Fotografia de capçalera: Tristán Pérez-Martín, Ernest Costa