Corpus

  • Escena híbrida

Irene Vicente Salas / Cia. La Reina Alcalde

Què passa quan un museu es converteix no només en un centre d'exposició de creacions plàstiques sinó també en un espai d’exposició d’accions i cossos vius? Doncs que algunes de les creacions exposades demostren una vitalitat inusual.

Si no sabeu encara de què us estan parlant quan algú es refereix a les «arts vives», teniu una cita amb Irene Salas Vicente, de la Cia. La Reina Alcalde, autora de l’exposició escènica temporal Corpus, un muntatge específicament pensat per a l’espai museístic, que porta les arts escèniques (una de les arts vives, com ara la música, la dansa o el circ) a un recinte en el qual habitualment trobareu obres plàstiques com pintures o escultures. L'anàlisi d'algunes de les peces exposades al Museu Nacional d'Art de Catalunya ha suggerit unes revisions actualitzades de les obres, que s'escenifiquen amb els cossos d'uns artistes que realitzen accions de llarga durada. Què representen aquests cossos? Consulteu la cartel·la, ja que, com la resta d'obres del Museu, també aquests artistes són una obra en sí mateixos, una de ben viva, i mereixen una breu explicació. Recorreu les sales del museu lliurement i torneu enrere si voleu veure com ha evolucionat l'acció que protagonitza algun artista. Ja fa temps que les arts plàstiques s'han incorporat al món de l'escena, però ara és el teatre el que s'instal·la al museu.

Ens proposa l'experiència de visitar un museu amb obres vives Irene Vicente Salas, una historiadora de l'art especialitzada en la història de les arts escèniques i formada també parcialment com a directora i dramaturga a l'Institut del Teatre de Barcelona. Creadora de la companyia La Reina Alcalde, ha dedicat la seva feina a revisar els estereotips imperants sobre els cossos femenins des de les primeres representacions fins a l'actualitat i a observar com aquestes representacions marquen la manera en què les dones es relacionen amb el món. La peça que podem veure en aquesta edició del Grec Festival de Barcelona és una extensió de la primera creació del mateix títol que, durant el cicle Creació i Museus del Grec 2022, es va poder veure al Museu Frederic Marès.

Una coproducció del Grec 2023 Festival de Barcelona, Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), Titus Andrònic SL, beca Barcelona Crea 2020, la Beca per a la recerca i la innovació en els àmbits de les arts visuals, de l'arquitectura i el disseny, de les arts escèniques de la música i del pensament de l’OSIC 2020.

Espectacle creat en residència a la Nau Ivanow i amb la col·laboració Museu Frederic Marès.

La fase de recerca s’ha realitzat amb el suport de la National Performance Network - Stepping Out, finançada per la Comissaria de Cultura i Mitjans de Comunicació del Govern Federal alemany en el marc de la iniciativa Neustart Kultur. Programa d'ajuda a la dansa.

Espectacle inclós en el preu de l'entrada al Museu.

Fitxa artística

Concepte, direcció i dramatúrgia: Irene Vicente Salas. Concepció tècnica i de l’espai: Patricia Albizu. Assistència dramatúrgica: Carmen Salinas. Assistència al so i concepció dramatúrgica: Joan Cot Ros. Performers: Frank Acevedo, Núria Adan, Laura Alcalà, Jan Borràs, Laia Bonet, Paula Company, Carmen Collado, Àngel Duran, Estigia, Rut Girona, Patricia Hastewell, Eva La Santa, Pepita Migraña, Sandra Mahía, Mar Panyella, Emma Riba, Carles Salas. Fotografia: Natalia_Piruetaphoto.

Video

Dates

  • Calendari
    Del 20 al 22 de juliol, dijous i divendres, de 17.30 h a tancament. Dissabte, de 12.00 a 14.00 h
  • Llenguatge
    Català
  • Preu
    [field_price]