Bruels

  • Teatre

Oriol Morales i Pujolar / La Llarga

Nascuda a Mallorca però arrelada a l'Empordà la companyia La Llarga mostra el muntatge amb què ha guanyat el premi Adrià Gual de l'Institut del Teatre. Parteix d'una llegenda popular per parlar-nos sobre els silencis i els mots que oblidem.

Hi ha una llegenda a l'Empordà amb molts anys d'història que explica què li va passar a un home que, per no haver de repartir la collita amb els seus veïns en un any de fam, va carregar el carro amb el seu gra per anar-se'n a un altre poble. Però en passar pels aiguamolls de la zona, carro, bous i càrrega van quedar atrapats al fang fins a enfonsar-se i desaparèixer entre els brams estremidors de les bèsties. La companyia La Llarga no us explicarà la història, però sí que us parlarà dels bruels que proferien aquells animals i de la seva similitud amb el cant nocturn del bitò, un ocell que nia als aiguamolls i que, tot i ser de grans dimensions, gairebé no es deixa veure. Com els bous de la llegenda, el mascle del bitó profereix uns bruels igualment esgarrifosos en arribar l'època del zel. Dels bruels, però dels que cadascun de nosaltres sentim a les nits i ens fan regirar al llit, ens parla aquest muntatge, i també de les paraules que no hem dit i de les que oblidem, de germans que pateixen per un pare amb demència prematura, d'homes morts i de gent que es passeja per la Lluna, de dones que ho saben tot i no diuen res... Tot, utilitzant recursos tecnològics que, en un món en què la tecnologia és omnipresent, volen esdevenir la base d'un llenguatge comú.

És la proposta d'una companyia que, des que el 2016 es va instal·lar a Catalunya, ha anat incorporant nous integrants (entre els quals Oriol Morales i Pujolar), però també nous llenguatges escènics que van del bufó al contacontes passant pel radioteatre. És així que han produït espectacles com Dalí ha mort o Llançament, entre d'altres. El passat 2018 van obtenir el premi Adrià Gual, amb el qual l'Institut del Teatre impulsa projectes d'escenificació que combinin qualitat, professionalitat i creativitat. A més d'una dotació econòmica, el premi inclou la possibilitat que l'espectacle guanyador es posi en escena com a part de la programació del Grec Festival de Barcelona.

Una coproducció del Grec 2019 Festival de Barcelona i La Llarga.

Amb la col·laboració de Fabra i Coats, Fàbrica de creació.

Aquest muntatge va obtenir el premi Adrià Gual 2018 concedit per l'Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona.

Al final de l'espectacle s'utilitza la sardana El camí de la Masia, de Josep Vicens i Juli "Avi Xaxu", cantada per Pere Ripoll i Teixidor "Peret Sopa", de Torroella de Fluvià, a finals dels anys 70.
Enregistrament realitzat per Àngel Daban inclòs al projecte
Càntut - cançons de tradició oral (www.cantut.cat).

Fitxa artística

Autoria, direcció i dramatúrgia: Oriol Morales i Pujolar Interpretació: Rebecca Alabert, Joan Marmaneu, Juan Pablo Mazorra, Iona Balcells Escenografia, vestuari i disseny de la il·luminació: Ona Grau Construcció de l'escenografia: Ona Grau, Albert Ventura, a la Precària Disseny de vídeo: Aleix Plana Ajudantia de direcció: Marià Llop Producció: Aina Gomis (Sàndal Produccions) Agraïments: Col·legi de Teatre, Familia Alabert Planas, Marçal Borrella, Dobrin Plamenov

Dates

  • Dates
  • Espai

    Teatre Lliure Montjuïc
    http://www.teatrelliure.cat

    Passeig de Santa Madrona, 40

  • Durada
    90
  • Llenguatge
    Català i castellà
  • Preu
    18