Indonèsia, Filipines, Malàisia... Viatgeu per algun d’aquests països i, a la vora del mar, és molt possible que acabeu coneixent un badjao o bajau, membre d’un poble singular que fa generacions que viu del mar. Estan especialment acostumats a submergir-se a molta profunditat i, per tant, necessiten fer un ús intensiu dels glòbuls vermells, que acumulen l’oxigen. És per això que se’ls ha desenvolupat extraordinàriament un òrgan que sembla que té a veure amb aquesta acumulació de glòbuls vermells: la melsa. Bajau és, també, el nom del nou espectacle que proposa la companyia Ponten Pie i que ens recorda que vivim en l’aigua, o en un medi líquid, des que la primera de les nostres cèl·lules es divideix i fins al moment en què naixem. No seria més normal que visquéssim permanentment dins de l’aigua? No és el fet d’experimentar set el senyal que alguna cosa no acaba d’anar bé? S’ho pregunten els dos germans que protagonitzen aquesta història, en la qual l’aigua té el màxim protagonisme. S’hi pregunten com és que viuen sobre la terra quan s’han format en l’aigua i voldrien ser peixos... o alguna cosa semblant. Per això es passen una bona part de la funció dins de l’aigua o ben remullats.
Efectes visuals, accions de moviment, les insospitades aplicacions escenogràfiques de l’aigua i unes grans dosis de poesia són els ingredients d’un espectacle amb una dramatúrgia potent i un caràcter sensorial i visual. Aquí, el teatre gestual i de manipulació d’objectes serveix per explicar una història sense necessitat de paraules. La música, per la seva banda, també evoca els sons de l’aigua (des del mar fins a la pluja) i contribueix a la dramatúrgia de l’espectacle, última creació del director Sergi Ots. Ots és un artista que havia treballat amb Comediants i també amb el Cirque du Soleil, i que, amb només 24 anys, va crear la companyia Ponten Pie. Amb aquesta companyia ha bastit uns espectacles d’una gran força visual que estimulen els sentits i la imaginació dels espectadors i espectadores, als quals impliquen directament en la història que s’explica. Ja ho van fer en propostes com Loo (Grec 2016) o El buit (Grec 2017), però també en espectacles anteriors com Copacabana o Ârtica que han passejat pels principals escenaris i festivals d’Europa i Àsia. Darrerament, Ots i la seva companyia han gestionat un projecte transeuropeu per crear un gran espectacle de cable i funambulisme per a artistes emergents titulat Bassalto, dins del projecte europeu de circ Wires Crossed.
Espectacle recomanat per a espectadors i espectadores a partir de 3 anys.
Una producció de Ponten Pie.
Amb la col·laboració de LaSala de Sabadell, el festival Temporada Alta, el festival elPetit, l’ICEC i Ajuntament de Sant Feliu de Codines.
Idea original, concepció, escenografia i direcció: Sergi Ots, Creació: Sergi Ots, Mariona Moya, Disseny de l’escenografia: Sergi Ots, Mariona Moya, Vestuari: Marcel Bofill, Nahoko Mahesima, Música: Joel Condal, Marcel Fabregat (Eslàstica), Construcció de l’escenografia i pintura: Carles Piera, Construcció de làmpades i utillatge: Jordi Dorado, Tècnic, sistema i artefactes d’aigua: Pau Segalés, Il·luminació: Ponten Pie, Interpretació: Natàlia Méndez, Borja Nieto, Producció: Ponten Pie, Gestió: La Destil·leria, Distribució: Ana Sala - Ikebanah Artes Escénicas, Agraïments: a les nostres famílies, a la Companyia Estampades i a Isaac Lucas, Jaume Grau, La Fura dels Baus, Adrià Pinar, Clàudia Saez, Víctor Peralta, Eduard Tàpia Fotografia: Aniol Resclosa