Vermut- trobada: Desbordaments de la Cultura a Barcelona
Espai: Planta 1, dins el programa Desbordar la cultura. Espai taller del fons
Sessió oberta a tots els públics. Vermut inclòs al final.
Participa: membres de l'Ateneu Popular9 Barris, Artibarri, La Ciutat Invisible, Daniel Gasol, Anna Recassens, entre altres.
La ciutat de Barcelona està marcada per la història de la seva projecció cultural a través d'un conjunt de polítiques i relats oficials que han acabat per convertir-la en una ciutat marca o ciutat aparador. Aquesta història destaca grans esdeveniments i fites a la ciutat que es reconeixen en determinades icones o equipaments culturals. Paral·lelament a aquesta història, hi ha des de fa almenys un segle un conjunt de relats, de petites històries, grups, entitats, persones i iniciatives, que han teixit i construït una altra Barcelona des de pràctiques culturals alternatives, des dels barris i des del treball de base amb diversos territoris. Aquestes pràctiques culturals componen un teixit submergit d'intrahistòries i altres relats de la ciutat , que amb més o menys sort i visibilitat reten compte dels desbordaments de la cultura. Desbordaments, en tant que ens expliquen altres maneres de pensar les cultures a la ciutat, més enllà de la cultura oficial, de separacions entre alta i baixa cultura, i de la ciutat aparador. Aquestes altres històries connecten el passat amb el present, relaten altres maneres de produir, distribuir i intervenir cultura, des dels territoris, des dels teixits de base i des d'institucions o iniciatives que treballen cooperativament, que dialoguen amb sectors i ciutadania.
El grup de treball interdisciplinari i d’investigació col·laboratiu Desbordaments de la Cultura a Barcelona, desenvolupat en el marc del projecte #CohabitarEntre, proposa una sessió de trobada i vermut per socialitzar els seus primers resultats i convidar a participar en el seu treball sobre altres històries de la cultura i de la metròpoli de Barcelona.
El grup treballa des del mes de maig en sessions col·laboratives a porta tancada com a grup de recerca. Està format per diverses persones de les xarxes i espais d'Artibarri, Ateneu 9barris, La Ciutat Invisible i artistes visuals. En aquests mesos ha treballat sobre diferents eixos interrelacionats com la història de la ciutat, l’educació popular, l’acció comunitària o la cultura de base. En la sessió es mostraran els diversos esbossos i relats construïts fins ara i es dialogarà amb ells; a més, es compondran genealogies i altres formes de narrar i descriure la cultura a la ciutat, de manera que cada participant podrà també contribuir a aquestes històries.