Taula rodona 'Podem fotografiar la memòria col·lectiva?'
Que el passat està obert a les lectures del present evidencia com és de problemàtic el vincle entre la memòria i la història. La subjectivitat del testimoni, que ens arriba a través d’àlbums o arxius fotogràfics, ens permet deixar d’enfrontar-les per articular-les i descobrir, així, els buits i les influències respectives.
El projecte de Rein Jelle Terpstra suposa afrontar l’oxímoron del que anomenem memòria col·lectiva, alhora que mostra allò que ha quedat al marge de la història oficial. Ara bé, atomitza el relat hegemònic del fet històric o, paradoxalment, erigeix un nou monument –encara que més plural i democràtic–?
Amb la participació de:
Núria Rius, historiadora de la fotografia i docent
Pedro Vicente, comissari de l’exposició i docent
Joana Hurtado, directora de Fabra i Coats: Centre d’Art Contemporani de Barcelona
Núria Rius és doctora per la Universitat de Barcelona, amb una cotutela amb la Université Sorbonne-Paris IV, i actualment treballa com a investigadora afiliada a la Universitat Pompeu Fabra. La seva investigació se centra en l’estudi del desenvolupament de la cultura fotogràfica a Espanya, tant al segle XIX com al XX. És autora del llibre 'Pau Audouard. Fotografia en temps de Modernisme', i de diferents articles acadèmics sobre la fotografia amateur i popular. Ha comissariat diverses exposicions, entre les quals 'La ciutat davant la càmera. Imaginaris urbans al segle XIX' (2022), de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona.
La taula rodona completa la visita comentada de Pedro Vicente a l'exposició 'RFK Funeral Train — The People's View'.