Creació i Museus: Assemblea coral ocellaire
El programa Creació i Museus arriba al Centre d’Art Contemporani en col·laboració amb La Escocesa. De febrer a juny, Elena Maravillas, resident a La Escocesa, desenvoluparà un procés de recerca que tindrà el seu primer moment a l’estrena en el marc del festival Grec.
D’aus i museus
Ni els ocells ni altres bèsties caben en l’espai museístic. Però sí a les seves façanes, a les seves terrasses, als seus patis, als seus límits, als seus relats i a les seves representacions. Fora del centre d’art es desplega un ecosistema més-enllà-de-l’humà que construeix i modifica l’espai urbà i el seu ús. Però, què passa quan trenquem aquesta frontera i tombem les portes, obrim els finestrals? Què podem aprendre de la convivència amb altres comunitats no humanes?
Podem comprendre, assimilar i adaptar la nostra comunicació i pràctiques als seus codis i llenguatges?
Emprant la performance col·lectiva com a dispositiu de recerca, i posant el focus en els ocells urbans, l’Assemblea coral proposa una aproximació corporitzada a aquestes altres subjectivitats. Els ocells amb els quals convivim són subjectes polítics en tant que estableixen consensos i construeixen les seves decisions com a part d’una comunitat. Els estudis etològics es pregunten quins mecanismes generen aquests acords, quins són els diferents aspectes que possibiliten els pactes d’un estol. Les respostes són múltiples i, en la majoria dels casos, situades. Per això, l’Assemblea coral d’ocells es proposa com un lloc d’experimentació d’altres mecanismes de creació de comunitat i cultura mitjançant accions performàtiques que investiguin aquestes altres formes de diàleg, generant una obra final en la línia de la new opera. Basant-se en la recol·lecció d’espectrogrames de cants i trucades dels ocells, es generaran composicions a mode de concerts sobre els quals investigar els conceptes de comunicació i diàleg.
L’Assemblea coral ocellaire és un espai interdisciplinari que integra dispositius d’indagació creativa com la performance, l’ús del cos i la veu, juntament amb l’estudi de textos acadèmics que aportin una base conceptual sòlida. El projecte busca anar més enllà de la recerca per obrir un diàleg viu, encarnant en el grup humà les observacions realitzades i convidant a la reflexió activa sobre noves formes de relació comunitària.
Per dur a terme el projecte, es crearà un grup de continuïtat on la interacció entre el saber científic-acadèmic i les pràctiques artístiques permeti explorar el camp, generant un intercanvi fèrtil i sostenible en el temps, amb l’objectiu de generar una performance coral col·lectiva en la qual exposar les preguntes i conclusions del grup.
Procés de treball
Durant la quinzena de sessions que conformen el procés de l’Assemblea coral ocellaire, les participants es relacionaran tant amb els espais exteriors del recinte de Fabra i Coats com amb els interiors del Centre d’Art, amb l’objectiu de buscar la dissolució entre aquests dos emplaçaments i trobar formes de connexió entre el dins i el fora. La proposta també utilitzarà els voltants del centre per dur a terme estudis sobre els ocells urbans, explorant com aquestes comunitats no humanes interactuen amb l’espai i el transformen. L’estrena, amb participació del públic, es realitzarà la darrera setmana de juny.
Participació
Si vols sumar-t’hi o necessites més informació, escriu-nos a embresu@gmail.com. La participació és remunerada.